Байдън поиска намаляване на напрежението около Украйна по време на разговора си с Путин

  • 31 декември 2021 06:31

  • 1681
  • 6
Байдън поиска намаляване на напрежението около Украйна по време на разговора си с Путин
© Getty Images

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е поискал деескалация на напрежението с Украйна по време на телефонния разговор с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, предаде БНР. Двамата разговаряха в продължение на 50 минути, а  Байдън е начертал отново вариантите при успокояване на ситуацията и при евентуална инвазия на Русия. 

Вашингтон обяви, че е готов да прибегне към мерки като налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и предоставяне на допълнителна помощ на Киев, ако се стигне до навлизане на руски войски на украинска територия.  По информация на Белия дом по време на разговора двамата лидери са говорили за това колко е важно да има "прагматична, ориентирана към резултати дипломация".  

Вашингтон подчертава ползата от дипломацията като Байдън е заявил, че напредък по време на предстоящите срещи в Женева в различни формати може да има "само в среда на деескалация вместо ескалация".  

Официален представител определи тона на разговора като "сериозен и по същество". Преатавителят коментира и притесненията на Москва от разрастване на НАТО с думите: "Нашата позиция е много ясна. Това са решения, които се вземат от суверенни държави, разбира се в консултация с Алианса."

От своя страна помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза, че Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ясно е заявил, че Съединените щати нямат намерение да разполагат ударни настъпателни оръжия в Украйна. По думите на Ушаков Байдън е призовал Путин да намали напрежението около руско-украинската граница и го е предупредил, че ако Русия нападне Киев, Вашингтон и неговите съюзници ще отговорят с мащабни финансови и икономически санкции.

Байдън ще каже на Путин, че има дипломатическо решение на кризата около Украйна

 По този повод руският президент е заявил, че санкциите могат да доведат до пълен разрив в отношенията между двете страни. Според него това би било грешка, която не трябва да се допуска в сегашната ситуация. Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е подчертал, че Русия ще защитава интересите си в сферата на сигурността така, както Съединените щати биха защитавали собствените си интереси, ако в близост до техните граници имаше настъпателни оръжия. Според Юрий Ушаков Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в се е отнесъл с разбиране към опасенията на руската страна. 

От думите на Ушаков стана ясно, че двамата лидери ще контролират лично предстоящите на 10 януари в Женева руско-американски преговори. Според него ако преговорите преминат успешно, то това може да доведе до нормализиране и може би дори до подобряване на двустранните отношения.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1681 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кой

2021.12.31 | 10:36

6
вярва на: “ това е решение нна суверенни държави”. БГ е типичен пример. В момента в който се опиташ малко собствена воля и политика и те изриват. А следващите коленопреклонно изпълняват нарежданията за да заслужат доверие. Последните остатъци от суверинитет си отиват. Бавно и полека. Май ще търсим последните 20 години, колкото и криви да бяха.
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.31 | 08:35

4
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Коментарите тук

2021.12.31 | 08:36

5
са негови. Друг не стъпва в тая воня.
един

2021.12.31 | 06:44

1
Шантажът на Путин не мина!
няма как да си русофоб и да не си пед-ал

2021.12.31 | 08:07

3
тъпунгерче ,дъртака не е разбрал за какво става дума
Пхахаха

2021.12.31 | 06:53

2
Сенилният идиот още не е разбрал, че руските учения приключиха още преди седмица. За козяшките клакьори като №1 пък въобще няма какво да се говори...

Добави коментар

Водещи новини