Антъни Блинкън към Сергей Лавров: Изберете дипломацията за изход от кризата в Украйна

  • 02 декември 2021 17:10

  • 505
  • 1
Антъни Блинкън към Сергей Лавров: Изберете дипломацията за изход от кризата в Украйна
© Getty (архив)

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна днес с руския външен министър Сергей Лавров, за да го предупреди лично за "сериозните последствия", които очакват Русия, ако атакува Украйна, и да го призове да търси дипломатически изход от кризата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън отправи това предупреждение към Лавров на среща в Стокхолм ден след като обяви, че Вашингтон е готов да действа решително, включително чрез въвеждане на строги санкции, в случай на руска атака.

"Дълбоко сме обезпокоени от плановете на Русия за нова агресия срещу Украйна", каза Блинкън пред журналисти в присъствието на руския си колега Лавров, повтаряйки обвиненията си от вчера, когато за първи път спомена за "доказателства" за подготовка за инвазия

"Най-добрият начин за разрешаване на кризата е дипломацията и това очаквам да обсъдим със Сергей Лавров", каза Блинкън пред журналисти преди началото на срещата си с колегата си от Москва.

Чавушоглу: Кризата в Украйна трябва да се разреши по дипломатически път

Американският държавен секретар заяви, че както Русия, така и Украйна трябва да спазват задълженията си съгласно Минските споразумения от 2015 г., насочени към спиране на конфликта между проруските сепаратисти и силите на Киев в Източна Украйна.

"Вашингтон изразява готовност да улесни този процес", каза Блинкън, но добави, че "ако Русия реши да избере конфронтацията, за нея ще има сериозни последствия".

Лавров каза пред журналисти, че Москва е готова за диалог с Киев. "Както е заявявал президентът Владимир Путин, ние не желаем никакви конфликти", каза руският дипломат номер едно.

Novini.bg
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.03 | 08:39

1
САЩ да си гледат гьола,че там е голямо блато

Добави коментар

Водещи новини