СЗО: Не са необходими нови ваксини за Омикрон

  • 01 декември 2021 18:43

  • 3509
  • 7
СЗО: Не са необходими нови ваксини за Омикрон
© Gettyimages (архив)

Световната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама Омикрон, съобщи dir.bg.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1277

Такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант, за който се обяви, че е в пъти по-заразен от Делта. Още преди да са изминали необходимите минимум две седмици за наблюдение и проби дали щамът ще се повлияе от известните до този момент ваксини, СЗО предупреди за повишен риск и опасност да се разпространи по целия свят, като призова отново за ваксинация. 

СЗО: Забраните за пътуване няма да спрат разпространението на Омикрон по света

С днешна дата обаче новините от световния форум в Женева, организиран от СЗО, са по-скоро към успокоение, че ваксините ще спрат и Омикрон. СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.

Досега най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама на коронавируса Омикрон, открит първоначално в Южна Африка. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева. „И този брой несъмнено ще нарасне”, добави той. 

Първи случаи на Омикрон в Латинска Америка

На този фон председателят на Еврокомисията вече заговори за задължителност на ваксините срещу коронавирус. Урсула Фон дер Лайен призова членките на Европейския съюз да обмислят и обсъдят въвеждането на задължителната ваксинация срещу COVID-19. "През последните няколко седмици много от нас станаха непосредствени свидетели на новата вълна от COVID-19, довела до заразяването на някои от нашите близки приятели, колеги, членове на семейството или любими хора - заяви тя. - Бързото увеличаване на броя на заразените подлага на все по-голямо напрежение нашите болници и здравни работници. Към това се добавя и появата на вероятно силно заразния вариант Омикрон, към който трябва да подходим с най-голямо внимание. Убедена съм обаче, че ЕС е на висотата, необходима за справяне с тези предизвикателства. Днес представяме широк набор от действия — от увеличаване на усилията ни за ваксиниране и инвестирането в лечения, до подобряване на наблюдението и профилактиката, през засилване на нашата солидарност в световен мащаб. Междувременно отново настойчиво призовавам всеки от вас: ваксинирайте се, поставете си бустерна доза и спазвайте правилата, за да се защитите", каза тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3509 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.12.02 | 13:41

7
Една седмица мислеха-смятаха! Та прекалено много останаха непродадени сиропчета и решиха да ги водят ставащи. После ке измислят ай-маkрон и тогава ке ги обявят за недействителни и айде пак...
scarface

2021.12.02 | 08:35

6
Геноцида продължава.

2021.12.02 | 06:45

5
Като видяха хората открито им писаха коментари на срещата сега в Женева на С З О всякак и от вс държави че са мафия убийци и т н
Майтапчи Йово

2021.12.02 | 00:03

4
Утре "новината" ще бъде съвсем друга:)))! Дерзайте коронаидиоти, че скоро ще трябва да се "кръщава" нов щам:)))!
малък бойко

2021.12.01 | 21:57

3
Ще се ваксинирам. Нека кунчев да се покаже и да ми каже.

2021.12.01 | 20:06

2
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!
nn

2021.12.01 | 19:02

1
e kakvo da vi kajat prestapnicite ot szo nali i te sa ot klikata koiato bogatee i peceli ot vaksini.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини