Медии: Конфликтът между Франция и САЩ се уталожва

  • 24 септември 2021 09:10

  • 702
  • 1
Медии: Конфликтът между Франция и САЩ се уталожва
© Getty images (архив)

Френският президент Еманюел Макрон е изпаднал в ярост, след като френски медии обявиха вчера участието на Лондон в тристранното споразумение с Австралия и САЩ за "първа победа за глобалната Великобритания", пише британският в. "Телеграф".

Телефонният разговор между Макрон и американския му колега Джо Байдън обаче може да бъде началото на затопляне на отношенията между Париж и Вашингтон след конфликта, свързан с подводниците. Франция загуби голяма сделка за доставка на подводници на Австралия, след като Канбера обяви, че след сключването на споразумението ще замени френските подводници с подводници с ядрен двигател, използвайки американска технология.

Байдън и Макрон направиха първа стъпка за сваляне на напрежението

Ръководителят на френската отбранителна компания "Навал груп" Пиер Ерик Помле предупреди Австралия, че се е обвързала с празно обещание, след като е приела предложената от САЩ сделка за подводници с ядрен двигател, без да има уговорена ясна дата за доставки, нито споразумение за предаване на технологията, пише британският в. "Гардиън". "От друга страна, Австралия знае какво губи", подчерта той. Ръководителят на отбранителната компания добави, че ще заведе иск за компенсации заради отмяната на споразумението на стойност 56 милиарда евро. Той определи решението като политическо, а не мотивирано от свързани с отбраната съображения.

Френското министерство на отбраната заяви тази седмица, че представители на австралийските въоръжени сили са изпратили писмо до ведомството, заявяващо, че са "изключително доволни" от френските подводници, само часове преди отмяната на проекта, припомня в. "Гардиън".

Гневът на френската страна е разбираем, пише в. "Вашингтон пост". Париж научи тази седмица, че някои от най-близките му съюзници, САЩ, Австралия и Великобритания, са действали зад гърба му, за да сключат ново отбранително споразумение, с което Австралия получава американски подводници с ядрени двигатели, вместо дизеловите френски подводници, които Канбера прие през 2016 г. да закупи.

Подробностите по споразумението може да изглеждат донякъде объркващи, но не подробностите предизвикаха гнева на френското правителство - френската страна е била мамена активно в продължение на месеци, от предполагаеми приятели, които твърдят, че са най-старите и най-близки съюзници на Париж. Възмущението на французите може да се усети физически и е напълно оправдано.

Реакцията на Франция беше по-драматична, отколкото при който и да било спор в скорошната история. Нещата изглежда се успокоиха след разговора между Макрон и Байдън в сряда. По време на разговора президентът на САЩ призна, че повече консултации са щели да бъдат от полза и изрази словесна подкрепа за "по-силна и по-способна европейска отбрана", а Макрон прие да върне посланика си във Вашингтон.

Без съмнение, дипломатическата криза би трябвало да стане момент за размисъл както за Франция, така и за правителството на Байдън. Независимо колко голямо постижение е сключването на тристранното споразумение, правителството трябва да размисли дали отблъсването и публичното унижение на исторически съюзник наистина е било цена, която е трябвало да се плати. Независимо до какви заключения ще достигне Вашингтон, поправянето на отношенията с Франция, чийто гняв започна да отеква в Европа, ще изисква много усилия. Срещата на Макрон и Байдън следващия месец ще бъде момент, който заслужава да се наблюдава.

Но Париж също трябва да размисли, защото сляпата ярост е малко вероятно да постигне нещо повече от това, да покаже на света, че Франция е много ядосана.

Малцина в Париж изглежда си задават въпроса защо Австралия е избрала да се присъедини към САЩ и Великобритания в новото партньорство. Може би е прекалено рано за подобни размисли, но Австралия очевидно не смята Франция или ЕС за надеждни алтернативи на американската гаранции за сигурността ѝ, изправена срещу Китай. Защо ли? Различни френски представители са казвали, че тяхната страна не смята Китай за противник, а за съперник и конкурент. И макар че това не извинява поведението на САЩ, то поставя нещата в перспектива, отбелязва американското издание, като цитира публикувана вчера статия във в. "Файненшъл таймс": "когато изборът е между арогантността на САЩ и китайска хегемония, има само една страна, на която трябва да застанете".

Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели

ЕС оставя Франция да действа като гласа на целия блок повече от обикновено. Но въпреки изявленията, остава неясно дали и какви действия ще последват. И е малко вероятно Европа да позволи на двустранен конфликт да доминира дневния ѝ ред за продължително време. Това може да е още по-неприятно послание за Париж. Какво ще стане, ако европейците "мислят внимателно", както призова френският външен министър, и изберат да не последват Франция?

Последвайте канала на

Валери Зайцев
702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чичо Сам

2021.09.24 | 11:09

1
Всичко се връща Макарона видя сега колко много боли На времето франсетата се отметнаха от сделката с Русия за да угодят на някой

Добави коментар

Водещи новини