Състоянието на океаните се влошава

  • 22 септември 2021 16:31

  • 1536
  • 2
Състоянието на океаните се влошава
© pixabay

Състоянието на океаните се влошава, установиха авторите на петия доклад на програмата "Коперник" за наблюдение на морската среда.

В годишния доклад 150 учени разкриват колко бързо се променят океаните под въздействието на човека, съобщава БТА.

Нефтеното петно, движещо се към Кипър, се връща към Сирия

Най-лошите последици от човешката дейност са затоплянето на океаните и топенето на ледовете на сушата, заради които морското ниво се покачва с 2,5 мм годишно в Средиземноморието и до 3,1 мм в света.

Авторите на доклада посочват наводнението във Венеция през ноември 2019 г., когато нивото на водата се повиши с 1,89 м, като пример за непосредствените последици. Заради затоплянето на океаните морски видове мигрират в по-хладни води или се свиват техни популации. Арктическият плаващ лед намалява постоянно.

От 1979 г до 2020 г. ледът там се е свил с площ шест пъти колкото Германия. От 1979 г. той отстъпва с 12,89 процента на десетилетие. Най-ниските нива са регистрирани през предишните две години. Ако арктическият морски лед продължава да се топи, това ще допринесе за регионално затопляне, ерозия на арктическите брегове и промени в световните метеорологични модели, предупреждават авторите на доклада.

Големите колебания заради горещите и студени вълни в Северно море са пряко свързани с промените в наличната риба, като морски език, костур, а също европейски омари и раци.

"Промените в климата, замърсяването и свръхексплоатацията са причинили безпрецедентен стрес на океана" - заяви Карина фон Шукман, която ръководи Доклада за състоянието на океаните.

Световните океани покриват по-голямата част от земната повърхност и регулират климата. Наблюдаването им е много важно за изучаването им и реагирането на промените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1536 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХХХ

2021.09.22 | 16:41

1
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
той

2021.09.22 | 17:22

2
ти у ред ли си чадо?

Добави коментар

Водещи новини