Все повече европейци прогнозират начало на нова Студена война

  • 22 септември 2021 13:04

  • 2426
  • 3
Все повече европейци прогнозират начало на нова Студена война
© Getty Images (архив)

По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война между САЩ и техните основни геополитически съперници, Китай и Русия. Това показва проучване на мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), проведено в 12 държави-членки на ЕС, включително в България.

Малцина европейски граждани виждат националните си държави като преки участници в конфронтацията между Съединените щати и Китай. Тази гледна точка е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия.

От Пхенян предупредиха, че мирът в света може скоро да бъде застрашен

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не собствените си държави като активния противник на Русия или Китай - малко повече от 1/3 вярват, че Брюксел е в студена война с Китай. Проучването на Европейския съвет за външна политика е проведено преди обявяването на новия Индо-Тихоокеански съюз за сигурност AUKUS миналата седмица между САЩ, Великобритания и Австралия, който е насочен срещу Китай, информира БНР.

Авторите на доклада - експертите по външна политика Марк Ленард и Иван Кръстев - предупреждават за нарастващо "разминаване" между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави-членки на ЕС. Това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2426 3

Коментари 3

Добави коментар
Нова студена война е супер

2021.09.22 | 17:27

3
В предишната, държавите, които не избраха страна, а бяха по средата като Австрия забогатяха от тая работа :)))

2021.09.22 | 14:46

2
Кой пита народа? Нали назначават американски маши да свършат работата.
Рени

2021.09.22 | 14:32

1
Майната им на прогнозираните. БГ няма да воюва с никой. Мир за БГ.

Добави коментар

Водещи новини