Нивата на замърсителите на въздуха остават прекалено високи в Европа

  • 21 септември 2021 16:39

  • 343
  • 0
Нивата на замърсителите на въздуха остават прекалено високи в Европа
© Getty Images

Много европейци дишат ежедневно въздух с неприемливо високи нива замърсители, предупреди Европейската агенция по околната среда, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Разпространените днес данни са официални за 2019 г. и неокончателни за 2020 г. Събрани са от 4500 измервателни станции в 40 държави. Повечето държави надхвърлят границите поне за един основен замърсител на въздуха, пише БТА.

Неокончателните данни за 2020 г. показват, че качеството на въздуха в Европа се е подобрило. Според Европейската агенция по околната среда това се дължи на ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от Ковид-19, но също и на благоприятни метеорологични условия и намалени емисии.

Те обаче не са намалили напълно рисковете, свързани с фините прахови частици и нивата на озона близо до земната повърхност. И двата вида замърсители застрашават здравето. Рисковете са повече в големите градове заради превозните средства - замърсяването от тях увеличава процента на азотния окис.

Концентрациите на фини прахови частици са най-високи в Централна и Източна Европа, където се използват повече твърди изкопаеми горива за отопление и в промишлеността. Концентрациите на озон са особено високи в южната частна континента.

Мръсният въздух е най-голямата опасност за здравето, произлизаща от околната среда. Той може да причини сърдечносъдови и дихателни проблеми, които в някои случаи да доведат дори до смърт. Повече от 400 000 души умират годишно в Европа заради проблеми, свързани с тези замърсители.

ЕС има определени граници за 13 замърсителя на въздуха. Световната здравна организация е с дори по-строги стандарти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини