Медия: Ваксинационната кампания в ЕС и САЩ е изправена пред ново предизвикателство

  • 30 юли 2021 09:34

  • 1124
  • 1
Медия: Ваксинационната кампания в ЕС и САЩ е изправена пред ново предизвикателство
© Getty images (архив)

Европейският съюз поддържа бързи темпове на ваксинация срещу коронавирус, докато властите в САЩ срещат съпротива от страната на нежелаещи да се имунизират, пише в заглавие в."Уолстрийт джърнъл", съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Американското издание отбелязва, че ЕС е изпреварил САЩ по процент на ваксинираните, тъй като поддържа устойчиви темпове на имунизации, докато Америка се опитва да убеди населението да се ваксинира на фона на бързото разпространение на варианта Делта.

"Американският президент Джо Байдън призова щатските и местните власти да дават по 100 долара на всеки, който се ваксинира - стъпка, която град Ню Йорк вече предприе. Тази пари ще са от федерални фондове", поясни Белият дом.

Изданието посочва, че ЕС е поставил към вчерашна дата поне една доза ваксина на 259 милиона души или на 58,3 процента от общото си население, докато САЩ са успели да ваксинират с поне една доза 189 милиона души или 56,7 процента от населението си. В ЕС този показател се е увеличил с 9 процента през последния месец, докато в САЩ с по-малко от три процента, поради широкоразпространеното недоверие към ваксините.

"Ваксинационната кампания в ЕС и САЩ през последните седмици е изправена пред ново предизвикателство от разпространяващия се в глобален мащаб вариант Делта на коронавируса, което кара политическите лидери от двете страни на океана да търсят начини да ускорят имунизациите", изтъква американското издание.

В Израел стартира кампания за ваксиниране с трета доза

"В Европа някои правителства искат да убедят хората да се ваксинират като налагат ограничения за неваксинираните, свързани с т.нар. "зелени пропуски" за напълно ваксинираните, прекаралите COVID-19 или представилите отрицателен тест за коронавирус, които дават на притежателите им достъп до редица обществени места като барове, ресторанти, музеи и фитнеси", отбелязва в."Уолстрийт джърнъл". "Тези мерки обаче не се приемат еднозначно от обществеността и в някои страни като Франция и Италия общественото недоволство се изля в бурни демонстрации", посочва изданието.

Властите в САЩ също търсят начини да насърчат хората да се ваксинират. ази седмица щатът Калифориния и град Ню Йорк въведоха изискване за ваксинация за някои служители, които иначе трябва да се подлагат на регулярни тестове за коронавирус. По същия начин интернет гигантите "Фейсбук" и "Гугъл" обявиха, че ще изискват от всички свои служители, които работят в офисите им, да бъдат ваксинирани.

В."Вашингтон пост" цитира, видян от изданието вътрешен доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ, който сочи, че вариантът Делта не само е много по-смъртоносен и заразен от предишните щамове, но и че ваксинираните могат да се заразяват и да предават този вариант толкова лесно, колкото и неваксинираните. "Данните от доклада дават основание на властите в САЩ да запазят препоръките си за носене на маски на закрито както от неваксинирани, така и от ваксинирани", каза федерален здравен служител, цитиран от изданието.

"Новите случаи на коронавирус във Великобритания бележат ръст за втори пореден ден на фона спад на тестването", извежда в заглавие лондонският в. "Гардиън". Британското издание цитира местния здравен експерт д-р Саймън Кларк, според когото новият сезонен пик на COVID-19 от около 30 000 новозаразени дневно се дължи не само на варианта Делта, но и на комбинация от фактори, като лятната ваканция на учениците, топлото време и вдигането на повечето ограничения в страната.

Стотици протестираха в Братислава срещу закон за ваксинацията

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1124 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.30 | 10:30

1
Лъжат ви за процентите, затова са рестрикциите и тормоза.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини