Русия и САЩ обсъдиха в Женева създаването на работни групи за стратегическата стабилност

  • 28 юли 2021 21:04

  • 960
  • 0
Русия и САЩ обсъдиха в Женева създаването на работни групи за стратегическата стабилност
© Getty (архив)

Русия и САЩ обсъдиха на консултациите си в Женева за стратегическата стабилност възможността за създаването на съответните работни групи. Това съобщи пред журналисти руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Темата за работните групи присъстваше в разговорите", каза Рябков. По думите му обаче самото им създаване не е на дневен ред, тъй като понастоящем няма разбирателство между двете страни за това, което обаче не бива да се драматизира.

Руският заместник външен министър заяви, че има нулева вероятност към контактите за стратегическия диалог да се присъедини и Пекин.

"Оценявам вероятността от присъединяване на Пекин към преговорите за стратегическата стабилност като минимална, да не кажа и нулева", каза дипломатът в отговор на журналистически въпрос.

По думите му на Москва е добре известна позицията на Китай по цялата тематика, която се обсъжда в рамките на този диалог. "Китай изхожда от факта, че Русия и САЩ са най-големите притежатели на ядрени оръжия, най-големите ядрени държави по големина на арсенала си, и да се поставя сега въпросът за каквото и да било включване на Пекин към подобни усилия по каквато и да било формула е неправомерно", каза заместник-министърът.

Рябков добави, че консултациите в Женева са показали потенциал за сближаване на позициите със САЩ.

В Женева започнаха разговори между САЩ и Русия за ядрена стабилност

По думите му следващата среща за стратегическата стабилност ще се състои в края на септември. Той посочи, че на днешната среща е обсъдена необходимостта предмет на стратегическият диалог да бъдат всички ядрени и конвенционални оръжия, способни да постигат стратегически цели.

Рябков заяви, че Русия е готова за редовен диалог със САЩ за киберсигурността, но при по-широк дневен ред на обсъжданията.

"Бихме желали да го направим регулярен, ако има широка основа на дневния ред, а не само в случай на нападение на някакви групировки срещу месокомбинат с цел получаване на откуп", каза той.

Валери Зайцев
960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини