Гръмотевични бури в Арктика озадачиха учените

  • 17 юли 2021 16:08

  • 3946
  • 0
Гръмотевични бури в Арктика озадачиха учените
© gettyimages

Три последователни гръмотевични бури със светкавици в Арктика - от Сибир до Аляска, озадачиха метеоролозите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Явлението ще престане да бъде рядкост с глобалното затопляне.

"В прогнозите преди не е имало нищо такова" - каза Ед Плъмб, от Националната метеорологическа служба във Феърбанкс.

Мощни гръмотевични бури предизвикахa наводнения в Бавария

Бурите са започнали миналата събота. Обикновено във въздуха над Северния ледовит океан няма необходимата топлина за конвекцията, която генерира бурите със светкавици. След като Арктика се затопля по-бързо от останалия свят обаче, това се променя.

Епизодите с летни светкавици в Северния полярен кръг са се утроили от 2010 г. Тенденцията е свързана пряко с промените в климата и все по-голямото намаляване на плаващия лед в Далечния север. С изчезването на плаващия лед се изпарява все повече вода и така към затоплящата се атмосфера се добавя и влага.

Гръмотевичните бури застрашават северните гори, защото могат да предизвикат пожар в отдалечен район. Най-много светкавици на север има над Сибир. Светкавиците са се увеличили и над тундрата, както и над Северния ледовит океан.

През август 2019 г. е имало светкавица в радиуса от 100 км от Северния полюс. В Аляска гръмотевичните бури ще се увеличат три пъти до края на века, ако промените в климата продължат със същите темпове, според две изследвания на специалисти от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо

Мая Йорданова
3946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини