Вестник от САЩ: Няма признаци за отслабване на конфликта между Израел и Палестина

17 май 2021 09:32

Вестник от САЩ: Няма признаци за отслабване на конфликта между Израел и Палестина
© Getty images (архив)
300 5

"Когато избухнат боеве между Израел и Хамас, следват въпроси за военни престъпления", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

"Цивилните плащат особено висока цена в последното избухване на насилие между Израел и Хамас в ивицата Газа и това поражда настоятелни въпроси как се прилагат към тези боеве законите за водене на бойни действия: кои военни действия са законни, какви военни престъпления се извършват и от кого ще бъде потърсена отговорност, ако изобщо бъде потърсена", пише вестникът.

"Според експерти изглежда и двете страни нарушават тези закони: движението Хамас е изстреляло над 3000 ракети по населени места в Израел, което е очевидно военно престъпление. А Израел, макар и да казва, че взема мерки да избягва цивилните жертви, подлага ивицата Газа на толкова интензивни бомбардировки, убивайки семейства и срутвайки сгради, че това вероятно съставлява непропорционално използване на сила, което също е военно престъпление", допълва изданието.

"Не е възможно да се правят юридически отсъждания в разгара на боевете. Някои факти обаче са ясни. При израелски въздушни удари и артилерийски обстрел на ивицата Газа с население 2 милиона души са убити най-малко 197 палестинци, в това число 92 жени и деца, между миналия понеделник и снощи. При ракетния обстрел на Хамас пък са убити най-малко 10 израелски граждани, в това число две деца - повече отколкото в предишната война от 2014 г., която продължи над седем седмици", отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Конфликтът между Израел и Хамас устремно навлиза във втората си седмица, с нови въздушни удари в ивицата Газа", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

"Няма особени признаци за отслабване на конфликта въпреки дипломатическите усилия, включително първия двупартиен призив от Конгреса на САЩ за прекратяване на огъня", отбелязва вестникът.

"Ивицата Газа е разтърсена от нови въздушни удари, след като Нетаняху се зарече атаките да продължат с пълна сила", е заглавието на в. "Гардиън".

Външни министри и посланици призоваха за прекратяване на огъня и за спазване на международното хуманитарно право и от двете страни, но няма признаци дори за временно примирие, за да могат медицинските работници в Газа да извадят хората, живи или мъртви, изпод отломките на срутени сгради.

Руска медия: Световната общност не успява да помири Израел и Палестина

"Бойните действия постоянно ескалират през последната седмица и са вече най-тежките в територията от опустошителната война между Израел и Хамас през 2014 г.", отбелязва британският вестник.

 

300 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ashleyiydma

2021.05.18 | 17:50

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Maryxlvba

2021.05.18 | 09:11

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
ХХХ

2021.05.17 | 21:01

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
Karenspola

2021.05.17 | 11:18

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.17 | 11:06

1
Палестинците са били там хилядолетия преди да дойдат евреите в тези земи, дори това го пише в еврейската религия" уж тогава Господ ги насочва към тези земи за да ги отърве от Фараона. Йерусалимм е винаги е била столица на Палестина, но окупирана от евреите. Израел е създадена държава на палестинска земя през 1948 и 1/4 от палестинския народ бяха избити от евреите, 2/4 изгонени по света и 1/4 останаха в отделни окупирани автономи!!

Добави коментар

Водещи новини