Известна тв журналистка оглави "Инициатива за свободни медии на Балканите"

  • 14 май 2021 13:18

  • 296
  • 0
Известна тв журналистка оглави "Инициатива за свободни медии на Балканите"
© личен архив

Българската журналистка Антоанета Николова оглави международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа, съобщи EURACTIV.bg. Тя ще продължи да бъде част от екипа на същия сайт за България, успоредно със задълженията си като директор на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се проведе на 3 юни именно със съдействието на EURACTIV.bg. Това ще бъде международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.
Целта на медийната организация е да следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии.
Екипът на инициативата коментира, че през последните години 

средата за свободните медии на Балканите се е влошила рязко 

в няколко балкански държави.
Заплахите и тормозът върху журналистите се увеличиха неимоверно на фона на политическо изкривяване на медийния пазар в полза на държавните медии или в полза на частни медии, които поддържат проправителствена редакционна политика.


“В много случаи опитите на властите в някои балкански страни да “управляват“ информацията за отговора на пандемията Covid-19 влошиха (медийната) ситуация. 

Обществата в целия регион се оказват изложени на високи нива на дезинформация, 

без независими критични гласове”, съобщава създателите на новата организация.
Нейната цел е да информира западните правителства и общества за действителните сериозни нарушения на свободата на медиите, включително физически нападения срещу журналисти, опитът за заглушаване на независимите гласове, както и използването на дискриминационно законодателство и практиките за ограничаване на възможностите за функционирането на свободните медии.
Инициативата за свободни медии ще работи с местни организации за свобода на медиите, независими медии, мозъчни тръстове и отделни публични фигури, за да фокусира вниманието върху проблемите на региона.

В Надзорния съвет на организацията влизат седем международно признати фигури. 

Част от борда е бившият американски посланик в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била говорител и координатор в Международния трибунал за бивща Югославния; британският разследващ журналист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, включително “Панорама”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил директор на международната служба на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски журналист Ерик Жозеф и неговият италиански колега Андреа Бонани.

Заглавието е на novini.bg, а текстът е със съкращения от оригиналния.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
296 0

Свързани новини

Водещи новини