САЩ се опитват да си върнат лидерската си позиция в защитата на околната среда

  • 23 април 2021 09:21

  • 201
  • 0
САЩ се опитват да си върнат лидерската си позиция в защитата на околната среда
© Getty (архив)

Оглавяваната от САЩ среща на върха в Деня на земята, само три месеца след като Вашингтон се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата, представлява опит за възстановяване на лидерската позиция на Америка по този въпрос, който е централен приоритет за администрацията на президента Джо Байдън. Това пише днес "Файненшъл таймс" по повод откриването вчера на световната среща на върха за климата.

"Ние сме тук, на този форум, за да обсъдим как всеки от нас, всяка страна, може да си постави по-високи амбиции за климата, което в замяна да създаде добре платени работни места", цитира изданието Байдън, според когото светът няма избор и трябва да направи това. Президентът на САЩ изрази надежда, че предстоящата през ноември т.г. в Глазгоу климатична среща на върха, т.нар. UN COP26, ще допринесе за справянето с "екзистенциалната криза на нашето време", посочва вестникът.

В публикацията се изброяват дадените обещания от различни страни - САЩ, Китай, Канада, Южна Корея, Япония и други - за целите им в намаляването на въглеродните емисии в бъдеще. След това обаче се цитира пренебрежителната реакция на шведската екоактивистка Грета Тунберг, която заявява че посочените цели са крайно недостатъчни и изпълнени с вратички, през които да се заобиколи обещаното. "В деня на речта на Байдън 18-годишната девойка отхвърля техните "глупости" и казва, че хората не са чак толкова наивни, за да повярват, че "нещо ще бъде решено от страни и компании, които поставят неясни и далечни цели", пише "Файненшъл таймс".

Китай: Ще намалим потреблението на въглища от 2026 г.

В друга своя статия деловото издание изтъква, че ако светът иска да се справи с промените в климата, то развиващите се страни спешно се нуждаят от достъп до финансиране в големи обеми за преходния период. "Това не може да бъде осигурено само от едно място, било то САЩ, Световната банка, частни банки или от другаде", смята вестникът.

"Благодарение на иновативните методи за наблюдение на неправителствени групи се повишава прозрачността относно приноса на потреблението на въглища за въглеродните емисии. Това обаче може да създаде затруднения да бъдат събрани на една маса страните замърсители. Всъщност прозрачността принуди Япония да спре финансирането за добив на въглища в развиващите се пазари, така че следващия път Байдън трябва да кани на климатични форуми не само големите страни, но и такива замърсители като например Пакистан", заключава "Файненшъл таймс".

Американското списание "Политико" констатира, че Белият дом "танцува около около големите причинители на климатичните промени". Според изданието Байдън иска намаляване на емисиите до края на десетилетието, но администрацията му действа предпазливо, когато става дума за селското стопанство.

"Засега администрацията на Байдън твърдо стои на позициите да се отпускат финансови бонуси на фермерите, животновъдите и лесовъдите, които реорганизират дейностите си, така че да поглъщат въглерод от атмосферата. Специално се набляга на стимулите за намаляване на емисиите от метан и азотен двуокис чрез нови фермерски практики и технологии. Но трънливата тема, която може да срещне съпротивата на фермерите и животновъдите в САЩ, е именно за метановите емисии от техните говеда и друг добитък", подчертава "Политико".

"Ню Йорк таймс" привлича вниманието върху думите на Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ, която е казала вчера пред световните лидери, че климатът вече е централна тема във външната политика на САЩ, както и в политиката за отстояване на националната сигурност. "Необходимо е да бъдем напълно интегрирани във всеки аспект на нашите анализи, за да позволим не само наблюдение върху заплахата, но и да гарантираме, че политиците разбират важността на климатичните промени в наглед несвързани политики", заяви Хейнс. Подобно изказване преди нея направи и шефът на Пентагона Лойд Остин.

"Вчера ЦРУ съобщи, че добавя в своята "Световна книга с факти" (World Factbook) нова категория за околната среда. В нея ще фигурират последните данни от страните за климата, замърсяването на въздуха, инфекциозните болести, сигурността на храните, отпадъците и други въпроси на околната среда", пише нюйоркското издание.

201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини