Свърши ли миграционната криза в Гърция

20 април 2021 17:45

Свърши ли миграционната криза в Гърция
© личен архив, булфото
255 0

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма за твърденията на гръцки министър, че мигрантската криза от 2015-2019 е вече зад гърба на гърците.

Според данни на гръцкото Министерство на мигрантите и бежанците за първото тримесечие на 2021 г., напусналите страната са почти два пъти повече от тези, които са пристигнали в Гърция. По-конкретно, през периода януари-март 2021 г., 3 072 мигранти и бежанци са напуснали Гърция, докато 1597 са пристигнали в страната, посредством Беломорските острови и река Марица. 

Мигрантският поток е намалял с 82%, в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. 

В същото време са намалели с 48% висящите дела за искане на убежище от първа и втора степен. Паралелно с това по-малко от 60 000 чакащи или вече получили убежище, са настанени в бежански лагери в цялата страна.

По отношение на законната миграция и първоначалното издаване на разрешение за постоянно пребиваване в Гърция, в качеството на инвеститор, най-много са гражданите на Китай /73,3%/, след тях са тези от Турция - /6,6%/, а на трето място са от Русия /4,2%/.
В тази светлина министърът на миграцията и убежището Нотис Митарачи завява: „Всички цифри и особено тези за пристигащите на островите, които са намалени до минимум, показват, че 

най-накрая сме оставили зад гърба си миграционната криза, която страната преживя в периода 2015-2019 г.“

Той отбелязва готовността на неговата държава да продължава тази политика. В същото време анализът му не засяга конкретните причини, довели до рязкото намаляване на мигранско-бежанския поток през Балканите към Западна Европа. Не е ясно дали неговият оптимизъм почива на ясни обективни и дългосрочни предпоставки или е просто отчет за конкретна, моментна обстановка.
 

Аделина Делийска
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини