Климатичните промени и разделението между богати и бедни ще се разрастват

  • 09 април 2021 11:09

  • 479
  • 3
Климатичните промени и разделението между богати и бедни ще се разрастват
© Pixabay

Болестите, пропастта между богатите и бедните, климатичните промени, конфликтите между страните и в самите страни ще поражда по-големи опасности в идните десетилетия, като коронавирусната пандемия вече влошава някои от тези проблеми. Това се казва в доклад на американския Национален разузнавателен съвет, предаде Ройтерс.

Съперничеството между Китай и оглавяваната от САЩ коалиция от западни страни вероятно ще се засили, подхранено от промените във военните сили, демографията, технологиите и нарастващото разделение относно моделите на управление, се казва в документа, озаглавен "Глобални тенденции 2040: Един по-оспорван свят", предава БТА.

Регионални сили и недържавни играчи могат да упражняват по-голямо влияние, като вероятният резултат от това е една по-предразполагаща към конфликти и по-нестабилна геополитическа среда и отслабено международно сътрудничество, се казва в документа.

Докладът на водещи американски анализатори в областта на разузнаването се изготвя веднъж на четири години и оценява политическите, икономическите, социалните и други тенденции, които вероятно ще оформят ситуацията с националната сигурност в идните 20 години.

Предизвикателства като климатичните промени, болестите, финансовите кризи и технологичното разделение ще се проявява по-често и по-интензивно в почти всеки район или страна, като ще породят широкоразпространен натиск върху държавите и обществата, както и върху борсите, което би било катастрофално, се каза в доклада. Коронавирусната пандемия, която отне живота на над 3 милиона души по света, предизвиква най-големия глобален разрив от края на Втората световна война, като последиците ще продължат години наред, се подчертава в документа.

Ковид-19 извади наяве, а някъде увеличи, различията в здравните системи, повиши националните дългове, ускори национализма и политическата поляризация, задълбочи неравенствата, подхрани недоверието в правителствата и подчерта провала в международното сътрудничество.

Същевременно пандемията забавя и вероятно и преобръща напредъка в борбата с бедността, болестите и половите неравенства. Много проблеми, породени от пандемията, ще се разраснат до 2040 г., се прогнозира в доклада. В него се съдържат и пет сценария за това как ще изглежда светът през 2040 г. Най-оптимистичният предвижда ренесанс на демокрациите, при който демократичните правителства ще съумеят да насърчат научните изследвания и технологичните иновации, катализиращи икономическия растеж и позволяващи им да се справят с вътрешнополитическия натиск и да се противопоставят на международните противници. Най-песимистичният, наречен трагедия и мобилизация, предвижда как Ковид-19 и глобалното затопляне могат да опустошат глобалните хранителни доставки и да доведат до бунтове, в които да загинат хиляди хора.

Последвайте канала на

Novini.bg
479 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Michelea23

2021.04.10 | 21:36

3
­В­­и­ж­­­т­­е­­ ­м­­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­­т­и­й­­н­­­ ­­п­у­т­­к­­­а­­­ ­­-­­ ­W­W­­W­.­­­B­­­G­­­1­­­7­.­C­L­­U­­­B­
Barbaraa19

2021.04.10 | 03:50

2
­В­­­и­­­ж­­т­е­­ ­м­о­­­я­­­т­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­н­­­ ­­­п­­­у­т­­к­­­а­­­ ­-­ ­­­W­­­W­­­W­­­.­­­B­G­1­­7­.­­C­­L­­U­­B­­­
живеем

2021.04.09 | 12:03

1
живеем в капитализъм, някои ако са забравили.

Добави коментар

Водещи новини