Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия

  • 04 април 2021 16:07

  • 206
  • 1
Папа Франциск заклейми харченето на пари  за оръжия във време на пандемия
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова днес във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу  COVID-19, особено за бедните страни. Той нарече скандални въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата "Свети Петър", вместо огромни тълпи вътре и отвън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск отправи посланието си "Към града и света", в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

Папа Франциск отслужи Великденска неделна меса

"Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално", заяви папата.

Франциск призова да се сложи край на оръжейния тътен в така обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в нечовешки условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално мълчание, а също и в Либия, където се вижда най-накрая изход от едно десетилетие на спорове и на кървави сблъсъци.

Главата на Римокатолическата църква също така спомена хората, които застават на страната на демокрацията и надигат мирно глас в Мианма, в която бе извършен военен преврат и в която протестите се потушават със сила от военните. Папата призова международната общност да се притече на помощ на ливанския народ, който преживява период на трудности и несигурност. Франциск изрази надежда, че израелците и палестинците ще намерят силата на диалога, за да постигнат стабилно решение и повтори, че подкрепя идеята за изход с две държави от израело-палестинския конфликт.

Главата на Римокатолическата църква приветства и пътя на помирението, поет в Ирак, където той беше на апостолическа визита миналия месец. Това беше първото му задгранично пътуване от ноември 2019 г. Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и призова за освобождаването на затворниците в конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемичната криза папата отдаде почит на медиците на първа линия в борбата с коронавируса и призова международната общност за един споделен ангажимент, за да се преодолеят закъсненията в доставките на ваксините и да се насърчи тяхното споделяне, най-вече с най-бедните страни в света.

"Навсякъде по света пандемията за жалост увеличи драматично броя на бедните и засили отчаянието на хиляди хора", припомни папата и призова държавните власти да предоставят необходимите помощи на засегнатите, които да са достатъчни за тяхното съществуване и прехрана.

Последвайте канала на

206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera18

2021.04.10 | 03:53

1
­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­­о­­я­­т­а­­­ ­­т­­и­­й­н­­­ ­­п­­у­т­­­к­­а­­­ ­­­-­ ­­W­W­­W­­.­B­­G­­­1­­7­­.­­C­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини