Проф. Владимир Чуков: ИДИЛ завладя територия, колкото тази на Обединеното кралство

  • 24 март 2021 15:31

  • 472
  • 1
Проф. Владимир Чуков: ИДИЛ завладя територия, колкото тази на Обединеното кралство
© личен архив

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма по темата: Две години от формалния разгром на ИДИЛ.

На 3-ти март 2019 г. нанесените от международната антитерористична коалиция въздушни удари срещу последния бастион на ИДИЛ, бяха фатални за формалното съществуване на най-мощната терористична организация в света. Става въпрос за селището Багуз, на източния бряг на река Ефрат в Сирия. След това в него влязоха частите на прокюрдските Сирийски демократични сили и създадоха най-големия лагер за пленени терористи, най-вече за техните семейства. Те бяха около 50 000 и 60 000 души. Там имаше представители на 11 европейски нации.

ИДИЛ завладя територия, колкото тази на Обединеното кралство. 
Населението беше над 7 милиона. Днес западни експерти считат, че въоръжените последователи на терористичната организация са около 10 000, разпръснати по цял свят. В бившия епицентър на "халифата" - Сирия и Ирак, ИДИЛ не смее да наложи контрол върху някое селище, което да стане негов команден център. Предполага се, че лидерите им го възприемат като самоубийствен атентат, независимо че за известно време биха удържали положението. В момента отделни анклави съществуват в Сирийската пустиня и в някои иракски селища. В последните действат, преди всичко чрез „спящите клетки“.

Разгромът на ИДИЛ преструктурира и антитерористичната коалиция. 

Така например, Обединеното кралство намали бойната готовност от „опасна“ на „голяма“. В рамките на амбициите на тази държава да има глобално влияние тя преформулира своята система за национална сигурност. В тази светлина тя заяви, преди няколко месеца, че премахва своите танкови части. /Великобритания е първата държава в света, която създава танкова армия. Това става по време на ПСВ./
Сега военният министър Бен Уолас декларира, че продължава съкращаването на личния състав. Ако в средата на миналата декада /когато започна войната срещу ИДИЛ/ армията наброяваше 80 000, тя сега е 76 500 души. До 2025 г. се предвижда тя да бъде 72 500 души. Повече от видимо е, че британското командване „оставя“ черната, теренна работа на своите партньори на съюзниците в НАТО. Не е ясно дали все пак това е съгласувано с тях. Още при обявяването на решението за премахването на танковите части, министерството заяви, че ще се развива кибер-отбраната, увеличавайки военния бюджет /с около 40%/ и пренасочвайки нови и освободени средства в този сектор. 

Друг компонент е стремежа за увеличаването на ядрения арсенал. 

Вдигнат е таванът за броя на бойните ядрени глави. В момента той е 225, а се предвижда да стане 260. Това е в разрез със заявените и планирани, преди време, амбиции те да бъдат намалени на 180.
Миналата седмица правителството представи в парламента „най-радикалната преоценка на мястото на Обединеното кралство след края на Студената война“. Очевидно е, че в тях има повече амбиции, отколкото реализъм. От една страна, през март премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че ще развива отношенията с Далечния Изток и посочи държави като Китай. В същото време, през януари военното министерство заяви, че изпраща самолетоносача „Кралица Елизабет“ в Южнокитайско море, което беше силно критикувано от Пекин. То беше част от учение на ВМС силите на САЩ, Австралия, Япония и Нидерландия.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amya16

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­­и­­ж­­т­­­е­­­ ­­­м­­о­­я­­­т­­а­­ ­­т­­и­­й­н­­­ ­­п­­­у­­­т­к­а­ ­­-­­ ­W­­­W­­­W­.­­­B­G­­­1­­­7­.­­­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини