СЗО: Ограниченията застрашават живота на преждевременно родени бебета

  • 16 март 2021 15:22

  • 516
  • 2
СЗО: Ограниченията застрашават живота на преждевременно родени бебета
© gettyimages

Строгите правила, въведени в родилните отделения с цел да спрат разпространението на коронавируса, могат да имат фатални последици за недоносените бебета, съобщи БТА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От организацията отбелязват, че медицинските ползи от физическия контакт между родителите и техните недоносени бебета далече надвишават риска от зараза с коронавирус.

Бременна в 8-ия месец с близнаци е в кома с COVID-19

Много страни са забранили тези контакти заради пандемията, което е във вреда на бебетата. Организацията препоръчва метода на кенгуруто за недоносени бебета и новородени с ниско тегло, при който детето се поставя кожа до кожа върху гърдите на майката или бащата за възможно най-много часове на ден. Освен това се препоръчва те да бъдат кърмени.

Международно проучване на медицински сестри и лекари установи, че пандемията е довела до ограничения в контактите между бебе и родител, като две трети от 1120-те участници в него са заявили, че ще отделят майката от детето ѝ, ако тестът им е положителен или статусът им е неясен.

Изчисление на СЗО показва, че рискът от смърт поради ограничения в контакта е бил с 65 процента по-висок от опасността бебето да се зарази с фатална коронавирусна инфекция при такъв контакт. Експертът от СЗО Орнела Линчето заяви на пресконференция, че гушкането не само увеличава шансовете за оцеляване на недоносените бебета, но и "намалява стреса на родителите, причинен от COVID-19".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
сзо

2021.03.16 | 16:17

1
тия хубаво ги беше натирил тръмпито да ги закрива.
????

2023.02.19 | 04:00

2
ами благодаря ви

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини