Каква ще е развръзката на кризата в Армения?

01 март 2021 08:57

Каква ще е развръзката на кризата в Армения?
© Getty (архив)
417 0

Основният фронт на опозиционните протести в постсъветското пространство минава през Армения. Държавата е на ръба на военен преврат, пише руският в. "Независимая газета".

"Армията започва - народът подкрепя": такъв е сценарият, по който се развиват събитията в Армения, смятана за съюзничка на Русия. Именно руският фактор обаче изигра ролята на запален фитил в буре с барут в страната, неизстинала още след войната в Нагорни Карабах. Мнозина в Армения смятат резултата ѝ за позор и предателство от страна на премиера и главнокомандващ Никол Пашинян, разкритикувал миналата седмица ракетите "Искандер", доставени на арменската армия от Русия.

Арменският Генерален щаб отхвърли оценката на Пашинян, обвини го за всички беди и поиска оставката му. В събота се разбра, че армейски поделения са подкрепили Генщаба. Опозицията в Армения е насрочила за днес масови протести, решена да стигне докрай, посочва изданието.

Арменската опозиция е убедена, че Пашинян е изгубил играта, остава оттеглянето му да се оформи юридически, а после да се разследват и действията, и бездействието на властта. Самият премиер обаче не мисли така, отбелязва "Комерсант".

Ереван: Псувни и удари

В опит да запази креслото си Пашинян използва обичайната си тактика - улични борби. Навремето тя му помогна да вземе властта, която той се надява да задържи, демонстрирайки, че народът го подкрепя. Днес ще се разбере дали премиерът още разполага с този ресурс - Ереван ще митингува, пише вестникът и прогнозира "изненади".

В арменската столица предстоят днес три прояви по различни поводи. Партията на първия президент Левон Тер-Петросян мобилизира привържениците си да почетат паметта на загиналите на 1 март 2008 г. Десет души изгубиха тогава живота си в размирици след поражение на Тер-Петросян в президентските избори.

Шествие с искане за оставка на премиера Пашинян организират 17 опозиционни партии, обединени в "Движение за спасяване на Родината". Министър-председателят също не се кани да наблюдава отстрани. Той призова хората да излязат на площад "Република" за "сериозен разговор" по повод ситуацията в страната. Опозиционните митинги пък засега са малобройни и не представляват заплаха за властта, твърди изданието.

Според "Комерсант" Пашинян ще разкаже на площада защо е "необосновано" и незаконно решението на президента Армен Саркисян, отказал в събота да подпише заповедта на премиера за уволняване на началника на Генщаба. По думите на депутата Ваагн Овакимян от пропремиерския блок "Моя стъпка" има явни основания за импийчмънт на държавния глава. Блокът обаче няма достатъчно гласове, за да уволни президента, уточнява всекидневникът.

Цитирани в статията опозиционни депутати предсказват парламентарно "разследване на събитията, довели до позорната капитулация" на Армения в последната карабахска война. Шефът на опозиционната партия "Светла Армения" Едмон Марукян предложи на Пашинян сделка, съобщава "Взгляд".

Условието е Пашинян да оттегли своя "проектоуказ за оставка на началника на Генералния щаб" и "да остави армията на мира", за да може тя "да се възстанови". "А ние ще подпишем всякакъв меморандум, ще се ангажираме да не излъчим кандидат за глава на правителството при оставка на премиера", заявил Марукян, цитиран от РИА Новости.
"Така парламентът ще бъде разпуснат и ще тръгнем към предсрочни избори", обяснил той.

Според Марукян това ще намали вътрешнополитическото напрежение в страната. Но най-голямата опозиционна група в парламента - на партия "Процъфтяваща Армения", не е изразявала готовност да подкрепи тази сделка, добавя "Взгляд".

Водачът на опозиционното "Движение за спасяване на Родината" Вазген Манукян изрази надежда "в понеделник да чуе изявления на полицията и Службата за национална сигурност, че те също подкрепят армията". Явно с цел да покаже, че зад опозицията стоят повечето граждани, войската и другите силови структури. Последната анкета на местния клон на "Галъп" обаче показва, че това далеч не е така, пише "Известия".

Според допитването през февруари над 33 процента от хората в Армения подкрепят управляващия блок "Моя стъпка". Опозиционните партии, взети заедно, събират под 12 на сто. А Пашинян все още е най-популярният политик в страната с оценка 2,8 по петобалната скала - президентът Саркисян получава 2,3, а опозиционният лидер Манукян едва 1,6.
Трийсет и седем на сто от запитаните заявяват, че са необходими предсрочни избори. За "по-скоро нужни" ги смятат 21,3 на сто.

Основната задача сега е да се реши бъдещето на шефа на Генщаба Оник Гаспарян. До 3 март президентът Саркисян трябва или повторно да откаже да го уволни, или да прати проектоуказа за експертиза в Конституционния съд, който ще разполага с пет дни, за да вземе решение. Тогава кризата ще стигне до развръзка тъкмо за 8 март, заключава "Известия".
Зам.-председателят на арменския парламент Ален Симонян не вижда основания за намеса на Русия в ситуацията в страната, информира на сайта си радио "Ехото на Москва".

"Не смятам, че има такава нужда. Ситуацията в страната е такава, че за момента това не е необходимо", заявил Симонян пред "Ехото на Москва", припомняйки същевременно "добрите и здрави отношения между лидерите" на Армения и на Русия.

Днес в Армения "няма ситуация, в която Русия трябва някак политически да се намеси". И Москва "реагира точно така, ако съдим по последните изявления на външното министерство", констатирал арменският политик

417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини