Ню Йорк таймс: Връщането към нормалността е осеяно с неизвестности

26 февруари 2021 09:52

Ню Йорк таймс: Връщането към нормалността е осеяно с неизвестности
© Getty (архив)
313 1

В Съединените щати и по света коронавирусът изглежда разхлабва смъртоносната си хватка. Тенденциите, свързани с броя на заразените, на приетите в болница и на починалите, варираха и преди, но никога досега не бяхме ставали свидетели на такова рязко и бързо спадане, пише в. "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22644

Това ли е? Това ли е началото на края? След година на мрачни статистики и ограничаване на човешките контакти мнозина американци имат усещането, че дългоочакваното спасение е близо.

Повечето учени смятат сега, че американците ще победят вируса и отново ще се радват на много от аспектите на живота си преди пандемията. "Ню Йорк таймс" интервюира 21 учени и всички те изразиха оптимизма си, че най-лошото от пандемията е вече зад гърба ни. Това лято животът може да се върне към нормалното, смятат те.

Винаги обаче има едно "но". Изследователи изразиха опасенията си, че американците, които се приближиха толкова близо до финала, може отново да подценят вируса. Досега двете одобрени в САЩ ваксини демонстрират впечатляваща ефективност и, след мудния си старт, ваксинационната кампания набира скорост. Вероятно скоро ще бъде одобрена и трета ваксина, което ще увеличи националните запаси, отбелязва американското издание.

Доц. Янчева с коментар за COVID ваксините

Ще минат обаче доста седмици преди ваксинационната кампания да окаже въздействието си върху пандемията, особено предвид факта, че вирусът мутира по-бързо от очакваното.

Пътят обратно към нормалността е осеян с неизвестности: до каква степен ваксините предотвратяват разпространението на вируса; дали ваксините въздействат върху новите щамове на вируса; и колко бързо светът ще бъде имунизиран, така че да бъде спряна по-нататъшната еволюция на вируса.

Най-голямата неяснота обаче е как ще се държат хората. Могат ли американците, копнеещи за завръщане към нормалния живот, да продължат да носят маски и да спазват дистанция с роднините и приятелите си? Още колко дълго могат бизнесите, офисите и училищата да останат затворени?

Възможно е смъртните случаи от COVID-19 вече никога да не достигнат високите стойности от миналото и е възможно най-лошото да е вече зад гърба ни. Ако американците обаче свалят гарда твърде рано и ако новите щамове на вируса се разпространят в САЩ толкова бързо, колкото на други места, през идните седмици може да има нови скокове в броя на заразените, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22644

Повече за Коронавирус

corona
313 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Mercedesa20

2021.04.10 | 03:57

92511
­­В­и­ж­­­т­­е­ ­м­­­о­я­­т­­а­­­ ­­т­­и­­­й­­­н­ ­­п­­­у­т­к­­­а­­ ­­-­ ­­­W­­W­­­W­.­­­B­­­G­­­1­­7­.­­C­­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини