Учени: Глаголицата е първата славянска писменост, а не германски руни

  • 15 февруари 2021 21:40

  • 3519
  • 17
Учени: Глаголицата е първата славянска писменост, а не германски руни
©

Разгорещен научен спор - коя е първата славянска азбука. И всичко тръгва от една животинска кост.

Чешки учени излязоха с твърдението, че глаголицата не е най-старата славянска писменост. Според тях това са старогермански руни от около 600-ата година след Христа, изписани върху животинска кост.

През 2017 г. в Южна Моравия е открита животинска кост с изписани германски руни върху нея. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че тя е от домашно животно, живяло около 600-ата година след Христа. Надписите са така наречените "Руни на стария Футарк", използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век.Тази азбука има 24 знака.

Допреди 300 години е имало само "р" като българското

"Първоначално забелязах само няколко резки и след това при по-внимателно разглеждане открих, че те образуват определени букви, но беше невъзможно да се видят, беше трудно, но в крайна сметка стигнахме до заключението, че това са руни", каза студентката по археология Алена Сламова пред БНТ.

"Тъй като реброто е счупено, върху него я няма цялата руническа азбука, а само последната част. Няма конкретни думи или съобщения, изписани върху костта, но това е поредица от руни, нещо като нашата азбука", каза ръководителят на Департамента по археология в Масариков университет в Бърно Иржи Махачек.

Международен екип от учени излиза със заключението, че това е най-старата писменост, използвана от древните славяни. Определя откритието и като безпрецедентен успех не само за учените в Чехия, но и в цяла Европа. Според българските учени обаче най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от Свети Константин-Кирил Философ.

"Първо се ядосах, после ми стана смешно. В България има стотици такива рунически знаци, те са изследвани още от времето на Карел Шкорпил, намирани са най-вече в Преслав, Плиска, старите столици и по никакъв никакъв начин не може да се твърди, че това е една интегрална писмена система каквато е една азбука, каквато е глаголицата", заяви проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Това е поредната спекулация, каза още проф. Бърлиева. Да, славяните са познавали руническите знаци, добави тя, още Черноризец Храбър казва, че те са пишели "с черти и резки", но това не е първата им писменост. Такова е и мнението на проф. Анна-Мария Тотоманова.

"За мен няма съмнение, че глаголицата е първата славянска писменост. Руните са германски и те очевидно са били заварени от славянските племена, които нахлуват в Източна и Централна Европа някъде от началото на 6 век. Това не е същинско писмо, то е използвано за правене на надписи на дърво, на камък, върху кост, както е в нашия случай", обясни проф. Анна-Мария Тотоманова от катедра Кирилометодиевистика към Софийския университет.

Руните са примитивни и няма данни за сериозни масиви от текст, написани с тях, добави проф. Тотоманова.

Намерената кост най-вероятно е някакъв амулет без свързан текст.

"Това, което е там, не е запис на славянска реч. От научна гледна точка това не е научно съобщение, няма сериозни доказателства за нещо такова", каза проф. Анна-Мария Тотоманова.

Що се отнася до глаголицата - тя е първата устроена азбука, създадена от един човек, за да служи на новопокръстените славяни. Звуците ѝ предават и най-сложните звуци на славянската реч. По неин образец е направена и кирилицата, уточни проф. Тотоманова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3519 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Katiea16

2021.04.10 | 03:59

17
­В­­и­ж­­т­­­е­­ ­м­­о­я­­т­­а­­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­у­­­т­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­W­W­­­W­­.­B­­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­­U­­B­
Аз

2021.02.16 | 07:39

14
Никой не ни признава нищо! Явно политиката ни е много калпава в това отношение!

2021.02.16 | 08:20

16
Че ние имаме ли политика
7000 г. Пр. Хр. ПОЗДРАВИ НА ЧЕХИТЕ

2021.02.16 | 07:44

15
От тракийската писменост 7000 г. Пр. Хр. се развиват Линеар А, Линеар Б, Финикийското, Фригийската, Етруското и Иберийското писмо. Ренета Джунова и Мила Салахи посвещават последните 6 години в проучване на световните писмени знаци. Макар да не са учени, двете жени имат изключително задълбочени познания в няколко клучови области, владеят редки езици и имат достъп до древни артефакти. Посвещават живота си на разгадаване на тайната на древното тракийско писмо. Първоначално запленени от Древния Рим, те отиват достатъчно далеч, за да направят връзка между древните цивилизации и тракийските им корени. Проучването започва с разглеждане на всички исторически извори и научна литература за траките. Двете откриват грешките, допускани при преводите и множество разминавания в датировките, като използват свой уникален метод, базиран на съпоставката между три езика (български, албански и бохарски (езикът на коптите, християните в Египет, който до днес остава загадка дори за египтолозите, но едно е общото мнение, че е дошъл от Крайбрежието). Те правят пробива си през бохарския, който е непознат за учените у нас. Пръв за приликата между тракийския, българския и бохарския говори Стефан Гайд. На това негово прозрение стъпват двете изследователки и проверяват теорията му, като за тази цел лингвистът в групата научава бохарски. Години по-късно се оказва, че българският език е развитият през хилядолетията тракийски, но има липсващо звено, което се обяснява с произхода на самата писмена система на траките. Техните руни са залегнали в украсата на неолитните съдове. За това им помагат трудовете на Хенриета Тодорова, Богдан Николов и Петър Детев. На по-късен етап от изследването става ясно, че т.нар. прабългарски руни са развити тракийски, запазили се като свещено писмо до 10 в. С помощта на известните звукови стойности и надграждане от тяхна страна успяват да разработят съвършено нов, но безпогрешен метод за превод. Това личи от самите преводи на многобройни артефакти от цял свят, в които информацията взаимно се засича и потвърждава с вече известни исторически факти. Преходът от геометрична орнаментика към писменост откриват в глинената плочица от село Точиларе, подарена на проф. Румен Овчаров от анонимен колекционер. Преди тях по нея са работили Стефан Гайд и Георги Стоянов. Според Гайд там се крие пасаж от известната египетска Книга на мъртвите, а Стоянов залага на идеята за логограми и календар с позициониране.

2021.02.16 | 07:30

13
До12893 -глупости пишеш,не мога да разбера ,това ли е начина да си повдигнеш самочувствието,в момента знаеш ли колко хора ходят в гората по голяма нужда ,знаеш ли колко процента канализация има в България? първо чети ,после пиши.в Германия е 100%
Браво Богомиле за коментара.

2021.02.16 | 07:28

12
А относно злобозаядливите тролли и идиотските им коментари смях, когато се говори за история и археология трябва да сме обективни и внимателни, често историята е използвана от време оно като инструмент за манипулации и геополитически претенции, чехите да дойдат и да разгледат ситовският надпис и стотиците рунически знаци много по стари от тези за които те твърдят че са ползвани за първата глаголица да не говорим за гръцка алфабета, за руни от карпатите.
Богомил

2021.02.15 | 22:14

2
До Антифа Нито един терорист не е създал нещо полезно за хората. Напротив, терорът носи само разрушения. Терористът е комплексиран фанатик. Наивен утопист.

2021.02.16 | 07:19

11
Питай комунистите на какво мнение са.
.

2021.02.16 | 06:17

5
Кога ние сме имали азбука, германските племена са говорили на немски с конете си!

2021.02.16 | 07:15

10
За това ,германците сега са велика нация,а българите ,племе.

2021.02.16 | 06:40

7
А българите ,на какъв език са говорили с конете си?
.

2021.02.16 | 06:29

6
Освен това, когато на българските територии е имало канализация и бани, в Западна Европа са ходили по парцали и са cрали в горите. Западняците са станали богати с насилие и хитрост, те не са по-умни и работливи от нас.
ANTIFA

2021.02.15 | 22:01

1
ИВАН БУРУДЖИЕВ И ВИОЛЕТА ЯКОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОЙ НА БЪЛГАРИЯ СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

2021.02.16 | 06:48

9
Съгласен : смърт на фашизма и комунизма,забравяш ,че е едно и също.
Богомил

2021.02.15 | 22:27

3
Глаголицата не е първата тракийска/българска/ азбука. Балканските/тракийските/ писмености са по-стари с 2000 години от тези в Египет и Шумер. Константин Велики е писал своите "Записки" на родниятси език, а той е тракиец. Овидий пише до своите приятели в Рим, когато е бил заточен в Томи/Кюстенджа/на гетски/тракийски език. А Архиепископът на готите/гетите/ Урфила е превел библията през 4-ти век на тракийски, готски език. Готите не са никакви германци, а старите гети наричани и славени, тракийски народ.

2021.02.16 | 06:43

8
Глупак!!!
Lissa

2021.02.16 | 00:33

4
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини