Вестник от САЩ: Дали Байдън ще изпълни план на Тръмп?

05 февруари 2021 10:17

Вестник от САЩ: Дали Байдън ще изпълни план на Тръмп?
© Getty (архив)
489 1

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обяви, че САЩ ще спрат подкрепата си за войната в Йемен, слагайки край на шестгодишната военна поддръжка на Вашингтон за предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Съобщението беше направено, след като Белият дом прекрати продажбите на оръжия за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - първият значим сигнал от Байдън, че възнамерява да пренастрои отношенията на САЩ с арабските режими, които бяха силно ухажвани от неговия предшественик Доналд Тръмп.

САЩ са продали на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства оръжия за десетки милиарди долари, използвани във войната в Йемен. Според ООН конфликтът е причинил най-тежката предизвикана от човека хуманитарна криза в света, отбелязва изданието.

В своята първа външнополитическа реч, откакто встъпи в длъжност, Байдън даде сигнал, че САЩ вече няма да бъдат безкритичен съюзник на монархиите от Залива, обяви над осемкратно увеличение на броя на бежанците, които ще приема Америка, и каза, че времето на огъване пред руския президент Владимир Путин е приключило, посочва британският в. "Гардиън".

Байдън очерта контурите на дипломацията на САЩ за години напред

Дистанцирането на Вашингтон от Рияд е една от най-забележимите ревизии на политиката на Тръмп, но то също така представлява скъсване с курса, следван от Барак Обама, който подкрепи офанзивата на Саудитска Арабия в Йемен, въпреки че впоследствие се опита да наложи ограничения върху военновъздушната ѝ операция.

Байдън все пак заяви, че САЩ ще продължат да предоставят отбранителна подкрепа на Саудитска Арабия срещу нападения с ракети и дронове от страна на поддържаните от Иран сили. Американските войски ще продължат също операциите срещу Ал Каида на Арабския полуостров, отбелязва изданието.

Друга промяна, която Байдън направи в сравнение с политиката на Тръмп, беше да обяви, че спира плановете за изтегляне на американски войски от Германия, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".

Експерти по националната сигурност както от демократите, така и от републиканците преди време окачествиха заповедта на Тръмп за преместване на 12 000 американски военни от Германия като проява на недалновидност, отбелязвайки, че тя се корени в неприязънта на Тръмп към германската канцлерка Ангела Меркел и неговата решимост да накара държавите от НАТО да отделят повече пари за своята отбрана, независимо от стратегическата цена за САЩ, изтъква изданието.

Друг американски вестник, "Лос Анджелис таймс", задава въпроса дали Байдън ще изпълни плана на Тръмп за изтегляне на американските войски от Афганистан.

Новият президент на САЩ е подложен на натиск да отложи изтеглянето на оставащите американски сили от Афганистан. Това решение предизвиква трудни обсъждания в екипа по националната сигурност на Байдън дали спирането на най-дългата война, водена от Америка, ще доведе до още по-голям хаос в раздирания от насилие Афганистан, коментира вестникът.

Байдън отдавна подкрепя съкращаване на американското военно присъствие в Афганистан, но настоящи и бивши служители по националната сигурност предупреждават президента, че изтеглянето на силите на САЩ може да доведе до възраждане на терористичната групировка Ал Кайда.

Байдън обаче е подложен на поне също толкова силен натиск - от либерали в своята партия, както и от много американци, които искат войските да се върнат у дома - да не отлага до безкрайност изтеглянето, дори с риск от засилване на терористичните групировки, отбелязва изданието.

Байдън ще говори за външната си политика в Държавния департамент

489 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Erina20

2021.04.10 | 04:00

1
­В­­­и­ж­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­­­т­­а­­­ ­­­т­­­и­й­н­­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­ ­­-­ ­­­W­W­W­­­.­­B­G­­­1­7­­­.­C­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини