Джо Байдън ще се стреми към контрол на въоръжаването

04 февруари 2021 16:30

Джо Байдън ще се стреми към контрол  на въоръжаването
© Getty (архив)
310 0

Правителството на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в смята сключения тази седмица с Русия договор Нов Старт за начало на диалог по стратегическите въпроси и призовава Китай да се включи в усилията за намаляване на ядрените арсенали. Това заяви американският постоянен представител към Конференцията на ООН по разоръжаването Робърт Уд, цитиран от Ройтерс.

В реч пред делегатите на Конференцията на ООН по разоръжаването в Женева той призова да бъде даден нов тласък на контрола на въоръжаването така, че да обхване повече оръжия и в крайна сметка и повече страни.

"По отношение на контрола на ядреното въоръжаване и намаляването на рисковете САЩ ще се стремят към диалог и с Китай. Надявам се Китай да се присъедини към нас в тези усилия", каза Уд, който е и комисар от американска страна в Двустранната консултативна комисия по договора Нов СТАРТ.

По време на разговорите в Женева думата взе и руският постоянен представител, бившият заместник външен министър на Русия Генадий Гатилов, който също приветства продължаването на договора.

Ли Сун, китайският постоянен представител на форума, приветства двустранното споразумение и отбеляза, че САЩ и Русия са най-големите ядрени сили в света.

"Пекин се надява да работи на базата на паритета и взаимното уважение с всички ядрени сили, включително с Русия и САЩ, да участва в двустранен диалог по въпросите на сигурността, засилването на мерките за взаимната сигурност и за повишаване на прозрачността и доверието", каза Ли Сун.

Германският постоянен представител Петер Берверт заяви, че американско-руският пакт "изпраща важен сигнал за 2021 г." и показва, че при наличие на политическа добронамереност негативните тенденции могат да бъдат преодолени. "Това подготвя почвата и за неговото (на договора) развитие в перспектива, което е доста нужно, особено в контекста на разрастващите се арсенали на някои ядрени сили", заяви Берверт.

САЩ утвърдиха споразумението с Русия Нов СТАРТ с пет години

310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини