СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу COVID-19

18 януари 2021 14:08

СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу COVID-19
© getty images
384 1

Перспективата за справедлив достъп до коронавирусни ваксини е застрашена, като ваксините се използват почти изключително в богатите държави. Това обяви в понеделник на 148-ата сесия на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация (СЗО) нейния генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус, предава ТАСС.

„Светът е на ръба на катастрофална морална криза“, каза той и добави, че „обещанието за равен достъп е изложено на сериозен риск“. „През последните седмици чух въпроси от няколко страни членки за това дали [международният механизъм за справедлив достъп до ваксини] ще получи ваксините COVAX, от които се нуждае, и дали страните с високи доходи ще изпълнят обещанията си“, продължи директорът. „Повече от 39 милиона дози от ваксината са доставени в 49 страни с високи доходи. И само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи“, каза ръководителят на СЗО.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20627

СЗО не препоръча изискването на документ за ваксинация като условие за международни пътувания

Той призова световната общност да се бори солидарно с пандемията на коронавируса и да отпусне ваксинации на здравните работници и възрастните хора във всички страни по света през следващите 100 дни, информира "Фокус".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20627

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
384 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Селянин с колело

2021.01.18 | 14:29

127993
Светът отдавна е в тотално морално падение.СЗО сега ли разбраха?

Добави коментар