Учени се тревожат от нови щамове на COVID-19, устойчиви на терапии с антитела

21 декември 2020 15:32

Учени се тревожат от нови щамове на COVID-19, устойчиви на терапии с антитела
© gettyimages
649 2

Съобщенията от Великобритания и Южна Африка за нови щамове на коронавируса, които се разпространяват по-бързо, предизвикват тревога, но вирусолози казват, че все още не е ясно дали това е така и дали тези щамове подлагат на по-голям риск ваксините и дали причиняват по-тежки инфекции, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22889

Вирусите естествено се променят, докато се движат из населението, като някои от тях се изменят повече от други. Това е и една от причините да се налага всяка година да се ваксинираме срещу грип. Нови варианти или щамове на вируса, причиняващ COVID-19, съществуват почти от момента, в който е засечен за пръв път в Китай преди близо година.

Аналогични са мутиралите форми на коронавирус в Южна Африка и Великобритания

В събота британският премиер Борис Джонсън обяви нови ограничения заради нов щам на коронавируса. Няколко европейски страни и Канада забраниха или ограничиха полетите от Великобритания в опит да ограничат разпространението му. Здравни експерти във Великобритания и САЩ казват, че този щам изглежда по-силно заразен от останалите, но все още няма доказателства да е по-смъртоносен. Главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс каза, че щамът "се придвижва бързо и се превръща в доминиращ вариант", като е причинил над 60 на сто от инфекциите в Лондон през декември.

Този щам предизвиква тревога и защото има и множество мутации - над двадесет, като някои от тях са на протеина на "шиповете" върху обвивката на новия коронавирус, с които той се прикрепя към клетките и ги инфектира. Точно този протеин е мишена на създадените ваксини. "Тревожа се за това със сигурност, но е твърде рано да знаем колко важно ще се окаже в крайна сметка това изменение", казва д-р Рави Гупта, който изследва вируси в университета в Кембридж, Англия. Той и други учени публикуваха доклад за щама на уебсайт, използван от изследователи за бърз обмен на информация и мнения, но публикацията все още не е преминала независима оценка и не е публикувана в научно издание.

При вирусите често се проявяват малки промени - един или два знака от генетичната "азбука" в процеса на естествената им еволюция. Леко модифициран щам може да се превърне в най-разпространеният в дадена страна или регион просто, защото първо се е проявил там или защото "супер разпространители" са съдействали за утвърждаването му.

Хаос във Великобритания с препълнени гари и летища

По-тревожно е положението, когато вирусът мутира чрез промяна в протеините върху обвивката, които помагат да се изплъзне на лекарствата или на имунната система. "Натрупват се доказателства", че това започва да се случва с новия коронавирус, написа в Туитър Тревър Бедфорд, биолог и експерт по генетика в изследователския център за рака "Фред Хъчисън" в Сиатъл, САЩ. "Наблюдаваме появата и разпространението на няколко варианта, които навеждат на това заключение и някои от тях проявяват устойчивост на лечение с антитела", отбеляза той.

През април изследователи в Швеция откриха вирус с две генетични промени, които го правеха два пъти по-инфекциозен, каза Гупта. По света е съобщено за общо около 6000 случая на зараза с него, основно в Дания и Англия. Проявяват се и няколко варианта на този щам. Някои от случаите са при хора, заразили се във ферми за норки в Дания. В новия щам, съобщен от Южна Африка, се наблюдават двете мутации плюс още няколко. Вариантът, който е засечен във Великобритания, има и други промени освен въпросните две, включително и осем в протеина на "шиповете", казва Гупта.

Наречен е "вариант под разследване", защото все още не е ясно доколко е значим. Щамът е идентифициран в югоизточната част на Англия през септември и циркулира в района оттогава, съобщи представител на Световната здравна организация пред Би Би Си в неделя. Дали хората, прекарали Ковид-19 от стария щам, ще се заразяват с новия и дали той ще подкопае потенциала на ваксините - според Гупта това надали ще се случи. Вероятно не, каза и бившият шеф на американската Агенция по храните и лекарствата Скот Готлиб пред тв канала Си Би Ес.

Вивек Мърти, номиниран за главен лекар от избрания за президент на САЩ Джо Байдън, каза в неделя през Ен Би Си, че "няма причина да се смята, че разработените досега ваксини няма да бъдат ефективни и срещу този вирус". Ваксините предизвикват широк спектър от реакции на имунната система не само срещу протеина на "шиповете", отбелязват експерти. Вероятността новите щамове да са резистентни на съществуващите ваксини е слаба, но не и "несъществуваща", каза пред си Ен Ен в неделя д-р Монсеф Слауи, главен научен съветник на американската програма за ваксина срещу COVID-19. "Досега не мисля, че е имало вариант на вируса, който би бил резистентен", каза той. "За конкретния щам от Великобритания смятам, че е доста невероятно да избяга от имунитета, предизвикван от ваксината".

Бедфорд е на същото мнение. "Не съм разтревожен, защото вероятно ще са нужни много промени в генетичния код, за да се провали действието на ваксината, а не само една или две мутации", написа Бедфорд в Туитър.

Но вероятно ще е нужно ваксините да се прецизират с течение на времето, с натрупването на промени във вируса и промените ще трябва да се следят стриктно, написа той. Мърти каза, че новият щам не означава промяна в здравните съвети за носене на защитни маски, миене на ръце и поддържане на социална дистанция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22889

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
649 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.23 | 08:38

97624
като търпим, 25 години напред щабове и щамове ще вилнеят заразите в началото трябва да се премахват
идва нова година

2020.12.21 | 16:03

95625
идва нова година, давайте нова версия - ковид 20

Добави коментар

Водещи новини