Изборите в САЩ приключиха, но нападките на Тръмп няма да престанат

  • 17 декември 2020 13:29

  • 469
  • 4
Изборите в САЩ приключиха, но нападките на Тръмп няма да престанат
© Getty Images/Guliver

Президентските избори 2020 приключиха. Но безпочвените опити на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да ги оспори и последиците от тези антидемократични действия ще тлеят в Америка още дълго време, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Става все по-ясно, че няма факт, доказателство и съдебно решение, което да разубеди Тръмп от опитите да заблуди американците относно победата на избрания за президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. А и Тръмп едва ли е сам в тези си напъни. Много републиканци го подкрепят или са тихомълком на негова страна, включително 126 конгресмени от Камарата на представителите, които подкрепиха иск пред Върховния съд да обяви за невалидна победата на Байдън в четири ключови щата.

Съдът категорично отхвърли този иск в петък. Късно същата вечер Тръмп отвърна в Туитър, че "Върховният съд ни предаде", но се зарече "да продължи битката".

Действията на Тръмп и неговите съюзници разкриха една шокираща реалност в Америка: много конгресмени в една от двете основни политически партии са готови да подкрепят опитите за опорочаване на резултата от едни свободни и честни избори, или пък не желаят да надигнат глас срещу тези опити.

Доналд Тръмп не смята да признава загубата си публично?

Това води до презумпцията, че има политици, които са готови да оспорват честността на всякакви избори, ако резултатите не устройват една партия или един кандидат - опасна хипотеза, която вероятно още повече ще подкопае доверието на американците в правителството и ще подложи на изпитание стабилността на демократичните институции в страната.

Когато действащият президент поведе този поход и приятелски настроените към него медии започнат гръмко да му пригласят, резултатът е, че милиони американци вероятно ще си останат с убеждението, че победата на Байдън е нелегитимна и че изборите са фалшифицирани. Според проучване на университета "Куинипек" от тази седмица, 77 на сто от републиканците смятат, че на изборите през ноември е имало повсеместни измами, а около 60 на сто смятат, че победата на Байдън е незаконна.

Всъщност, Байдън спечели 306 гласа в Избирателната колегия - точно толкова, колкото Тръмп спечели при победата си преди 4 години, която той обяви за съкрушителна. Байдън също така изпревари Тръмп с над 7 млн. гласа в масовия национален вот.

"След изборната нощ много хора започнаха да объркват избирателите с конспиративни теории от типа "кениец по рождение" (визирайки опитите, вкл. и на Тръмп, да заблудят американците, че бившият президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият е роден в Кения, а не в САЩ), "Чавес фалшифицира изборите от гроба си" и т.н.", каза сенаторът от Небраска Бен Сас - един от малцината конгресмени републиканци, позволили си да изразят мнение след съдебното решение, обявено в петък. "Но всеки американец, който цени върховенството на закона, трябва да бъде удовлетворен, че Върховният съд, включително и тримата номинирани от Тръмп съдии в него, сложиха точка на тази глупост", подчерта Сас. Но осъждането от Сас на безпочвените твърдения за конспирации, налагани от Тръмп, бяха и намек, че те няма бързо да отшумят.

Дълго преди да стане президент, Тръмп беше главният глашатай на лъжата, че президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият е роден в Кения, а не в САЩ, и следователно е негоден да бъде президент. Въпреки, че имаше обилни доказателства за обратното, тази лъжа продължи да се разпространява години наред, подклаждайки неприязън към Обама сред някои републикански избиратели и затруднявайки републиканските лидери да работят с него.

През последните си дни в Белия дом Тръмп сега залага на подобен сценарий и срещу Байдън, който ще положи клетва на 20 януари. Неговите атаки срещу изборите смразиха много републиканци и ги подтикнаха да не желаят да признаят победата на Байдън. Това също така предполага, че те може би виждат малко политически стимули да работят с него след встъпването му в длъжност, макар че страната е в плен на пандемия с исторически мащаби и на икономическа несигурност.

Дори на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, работил дълги години в Сената заедно с Байдън и постигал компромиси с него, докато демократът беше вицепрезидент на Обама, му трябваше доста време открито да заяви, че Байдън е спечелил, а Тръмп е загубил.

"Лъжата за изборната измама ще остане като един от най-недостойните и срамни епизоди в американската политическа история, и безброй високопоставени републиканци я подеха и поддържаха", каза членът на Камарата на представителите от Мичиган Джъстин Амаш - бивш републиканец, обявил се по-късно за независим, който често критикува президента и бившата си партия.

Някои от ключовите съюзници на Тръмп останаха непреклонни след петъчното решение на Върховния съд. Личният адвокат на Тръмп - Руди Джулиани, движеща сила зад много от неговите опити да анулира победата на Байдън в съда, продължи да настоява без доказателства, че изборите са били "откраднати".

"Мисля, че това ще остане един ужасен, ужасен случай в американската история", каза Джулиани в петък вечерта по телевизия "Фокс нюз".

Тръмп седмици наред оспорва изборите без оглед на реалността. Много съдии в страната бързо отхвърляха исковете, подадени от кампанията на Тръмп и от други републиканци. Дори министърът (в оставка - б.р.) на правосъдието Уилям Бар каза в интервю пред АП, че неговото ведомство не е открило доказателства за измами, които да променят резултата от изборите.

"Демокрацията победи": Байдън се стреми да обедини разделената нация

Въпреки това много републиканци подкрепиха дръзкия напън на Тръмп тази седмица да накара Върховния съд да пренебрегне волята на избирателите. Повече от 120 републикански членове на Камарата на представителите, включително лидерът на републиканското малцинство в Камарата Кевин Маккарти от Калифорния, подкрепиха един съдебен иск , основан на фалшиви и недоказани обвинения за гласуването в Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин - все щати, в които Байдън спечели. Искът бе подкрепен от 19 щатски главни прокурори.

Краткият анонс с решението на съда за отхвърлянето на иска беше сигнал, че (върховните) съдии няма да си позволят да бъдат въвлечени в един явен партиен опит за преобръщане на изборните резултати.

Въпреки това налице са признаци, че има хора, готови да прибегнат до крайности, които могат да тласнат страната по още по-опасен път. Малко след решението на Върховния съд в петък председателят на

Републиканската партия в Тексас почти призова към отцепването на щати. "Може би спазващите законите щати трябва да се обединят и да формират Съюз на щатите, които ще спазват конституцията", написа той. 

Последвайте канала на

Novini.bg
469 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.12.17 | 16:37

4
Дай на простака власт и му гледай сеира. Тоя се оказа едно към едно като Путин.

2020.12.17 | 13:52

1
Целият свят знае , че корумпираният Байден и обкръжението му фалщифицираха изборите и законният победител в очите на американците е ТРЪМП ! Фейкмедиите като СНН , Асошиейтед прес и други могат де си твърдят каквото искат ! ИСТИНАТА Е ДРУГА ! Доказателства има много и те са безспорни !!!

2020.12.17 | 15:25

3

2020.12.17 | 15:19

2
Побъркан идиот.

Добави коментар

Водещи новини