Шедьоврите на природата са застрашени от изчезване

Все повече шедьоври, сътворени от природата, са застрашени заради климатичните промени, като например Големия бариерен риф в Австралия, предават АФП и Асошиейтед прес. Агенциите се позовават на най-новия доклад на Световния съюз за опазване на природата, в който се отбелязва, че под заплаха са една трета от 252-те природни забележителности, фигуриращи в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Затоплянето на климата е причина номер едно за подобно развитие на нещата, като то изпревари по значимост въздействието на инвазивните и екзогенни видове върху шедьоврите на природата, предава БТА.

Големият бариерен риф, най-голямата структура на Земята, сътворена от живи организми, е застрашен от затоплянето на океана и от повишаването на неговата киселинност. Той бе прибавен към списъка на критично застрашените, редом със защитените зони на Мексико в Калифорнийския залив.

ООН: Климатичният баланс на планетата е нарушен

Понастоящем 94 уникални природни забележителности са подложени на значителни или критични рискове заради редица фактори, като туризма, лова, пожарите и замърсяването на водите. Те са с 32 повече в сравнение с предишния публикуван доклад на Международния съюз за защита на природата през 2017 г.

Около една трета от природните уникални творения са подложени на значителни заплахи, а седем на сто от тях са в критично състояние и се нуждаят от незабавни мерки за защита, за да могат да бъдат спасени.

Климатичните промени представляват много висок риск за 83 от тези природни чудеса.

Сред споменатите в доклада последствия от климатичните промени са редица явления - от топенето на ледниците до избелването на коралите, от горските пожари до периодичните засушавания.

Върху застрашените шедьоври със силно влияние се оказа и пандемията от Ковид-19, се отчита в доклада. Петдесет от природните обекти на ЮНЕСКО са засегнати от нея и от ограниченията, които тя породи. В положителния отчет влиза намалелият туристически натиск върху естествените екосистеми.

Но негативните фактори никак не са за пренебрегване. Затварянето на някои природни забележителности води до намаляването на приходите за съхраняването им. Охраната им също е отслабена заради ограничителните мерки, което развързва ръцете за нелегални дейности в тях, като бракониерство и незаконна сеч.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет