Обезлесяването на Амазония е достигнало най-високо ниво за 12 г.

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е достигнало най-високото си ниво за изминалите 12 години, съобщиха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на Националния институт за космически изследвания.

Данните на института сочат, че обезлесената площ в периода между август 2019 и юли 2020 г. се равнява на 11 088 квадратни километра и е най-голяма от 2008 г. насам. Това съответства на около 4340 футболни игрища на ден или три футболни игрища в минута. В сравнение със същия период за миналата година обезлесяването се е увеличило с 9,5 процента. 

Обезлесяването се е увеличило в световен мащаб по време на пандемията

Амазонската гора е под заплаха и в други страни, сред които Колумбия, където въоръжени групи гонят рейнджъри от защитените територии, отбелязаха по-рано от Световния фонд за дивата природа.

Обезлесяването е чувствителна тема в Бразилия. Местни изследователи и природозащитници критикуват президента Жаир Болсонаро, който е благоразположен към икономическото развитие на Амазонската гора.

Обезлесяването в Амазония достигна нов връх през първите месеци на 2020 г.

Амазония е най-голямата по рода си гора в света и е считана за "крепостна стена" срещу глобалното затопляне. Тя често е наричана "белия дроб на света" заради големите количества въглероден диоксид, които поглъща, допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет