Унгария се готви за сблъсък с администрацията на Байдън

  • 17 ноември 2020 15:42

  • 3853
  • 4
Унгария се готви за сблъсък с администрацията на Байдън
© Getty Images/Guliver

Със завръщането на власт на демократите във Вашингтон противниците на Виктор Орбан се надяват да се увеличи натискът върху Унгария, която вече е готова да влезе в сблъсък, както в началото на 2010-те години, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Отхвърляне на бежанците, непоносимост към балансьорите във властта, апетит към "фалшивите новини": спорният стил на управление на унгарския премиер, който вече е в конфликт с Брюксел, го доближаваше до загубилия изборите през ноември президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Това обаче не е по вкуса на приемника му Джо Байдън, който вече се е борил срещу посегателствата над правовата държава в тази страна член на ЕС и НАТО, когато беше вицепрезидент.

Поради това Будапеща очаква трудни отношения и в четвъртък чрез началника на канцеларията на Виктор Орбан, Гергей Гуяш, предупреди САЩ да не се връщат към политиката си за "износ на демокрация".

Унгария изглежда очаква да бъде "наказана" за подкрепата си за републиканеца и казва, че "е готова да се бори с администрацията на Байдън", каза политологът Петер Креко.

Тръмп не се дава: Аз спечелих тези избори!

"Бандит"
======

По време на американската предизборна кампания демократическият кандидат осъди протегнатата ръка на президента Тръмп към спорния лидер на тази страна с население 9,7 милиона души, като го обвини, че "приема с разтворени обятия всички бандити по света".

Виктор Орбан беше приет в Белия дом през май 2019 г., първо посещение на такова ниво от 2005 г. Тогава американският държавен глава го похвали като "уважаван в цяла Европа" гост, който е свършил "добра работа".

Този приятелски жест тогава беше сметнат от коментаторите за връщане на услуга: Виктор Орбан беше единственият лидер от ЕС, който открито подкрепи Тръмп в надпреварата му срещу Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

През 2011 г., когато беше държавен секретар, Клинтън разкритикува "авторитарната" му политика, а през 2014 г. САЩ забраниха влизането на тяхна територия на десет заподозрени в корупция унгарски публични фигури.

От своя страна, Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския "впечатляващо пренебрегна демократичното отстъпление и растящото влияние на Русия и Китай в Унгария", смята Петер Креко, директор на мозъчния тръст "Политически капитал".

Привърженици и противници на Тръмп се сбиха във Вашингтон

"Няма план Б"
===========

Унгарският суверенистки ръководител, който от 2010 г. отново е на власт, се забави да поздрави Джо Байдън за "успешната му кампания", като единствено му пожела "добро здраве" и успех.

През септември той увери, че преизбиране на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския би било "най-доброто решение на Централна Европа" и се похвали, че бил изненадан от телефонно обаждане на американския президент, докато бил в кухнята си.

"Той е възприеман по-скоро като човек, който добре прогнозира какво ще се случи, но този път репутацията му пострада", коментира Петер Креко.

Проправителствените унгарски медии продължават да отразяват твърденията за измами в американските избори.

Агостон Мраз от мозъчния тръст "Незопонт" смята, че Будапеща "няма план Б", но все пак би трябвало прагматизмът да вземе превес.

Привърженици на Тръмп се събраха във Вашингтон в подкрепа на твърденията му за изборни измами

"Снишаване"
==========

Унгария е против въвеждането на механизъм за лишаване от европейски фондове на страните от ЕС, които са обвинени, че нарушават независимостта на съдебната система и основните права, а опонентите на Виктор Орбан предсказват растяща изолация.

ООН, Съветът на Европа, ОССЕ и ЕС редовно обвиняват Орбан, че приема закони, които са в разрез с европейското право и ценности.

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск смята, че на хоризонта се задава "краят на триумфа на крайнодесните популисти и в Европа".

А либералният кмет на Будапеща Гергей Карачони изрази надежда, че Джо Байдън ще е "полезен за Унгария", докато "Тръмп е бил полезен за Орбан".

В обстановка на пандемия с множество предизвикателства към новото американско държавно управление, което ще се изправи пред много проблеми за решаване, "снишаването" може да е новата стратегия на Виктор Орбан според анализатора на германския "Фонд Маршал" Даниел Хегедюш.

"Вярно е обаче, че това не му се удава особено", добави той.

Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария

Последвайте канала на

Novini.bg
3853 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Росен

2020.11.17 | 16:04

1
Евала на Унгарците. НЕ са подлоги и подмазвачи.

2020.11.17 | 16:57

4
А изнудвачи. Изнудват целия ЕС.

2020.11.17 | 16:14

2
Унгарците са неконтpyлеpyеми а на Орбан му трябва помощ от вънка за да подчинява политиката си и по всичко личи, че Борисов не му е от любимците защото показват точно обратно, с монопола върху държавния бюджет

2020.11.17 | 16:20

3
за тяхната демокрация нашия монопол е неприемлив докато за българия това е крайна мярка

Добави коментар

Водещи новини