Коя е Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на Байдън?

  • 08 ноември 2020 17:34

  • 32548
  • 6
Коя е Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на Байдън?
© Getty Images/Guliver

Камала Харис се отправя към Белия дом като вицепрезидент на Джо Байдън и тепърва името й ще се чува, пише ДПА в неин портрет.

По пътя си към Белия дом Харис прави впечатляваща кариера, а сега става първата афроамериканка, първата жена и първият човек от азиатски произход, който ще служи като вицепрезидент.

Кариерата ѝ обаче си има и своите противоречиви моменти, включително обвинения от лявото крило на Демократическата партия, че е водила строга политика срещу престъпността, засягаща непропорционално чернокожите.

Тя е влизала и в спорове с Байдън. Като кандидат за президент на Демократическата партия Харис, сенатор от Калифорния, излиза с едни от най-острите критики срещу Байдън по време на национални телевизионни дебати.

В един от дебатите Харис подложи Байдън на остри критики за противопоставянето му на задължителните училищни автобуси през 70-те години - практика, използвана за намаляване на расовата сегрегация на децата в училищата.

Камала Харис похвали качествата на Джо Байдън и отдаде почит към жените

Харис е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд, Калифорния. Майка ѝ е изследовател в областта на раковите заболявания, имигрирала от Индия, а баща ѝ е икономист, родом от Ямайка.

Харис прекарва по-голямата част от младежките си години в Монреал, Канада, преди да постъпи в университета Хауърд, "исторически колеж за чернокожи" във Вашингтон. Тя получава юридическа диплома от Калифорнийския университет в Бъркли.

Тя излиза на калифорнийската политическа сцена, след като е избрана за окръжен прокурор на Сан Франциско и в крайна сметка през 2011 г. става първата жена и първият чернокож юрист, станал прокурор на Калифорния.

Нейната биография като прокурор е и предимство, и недостатък за политическата ѝ кариера. Като сенатор тя получава национално признание сред демократите за хапливите си разпити на служители от администрацията на Тръмп, подобни на изявите ѝ в съдебната зала.

Заради понякога оказваната от нея съпротива срещу реформите на наказателното правосъдие в Калифорния, докато заема поста главен прокурор, тя обаче си навлича презрението на прогресистите, които я обвиняват, че е "ченге". Това обвинение придоби още по-голяма тежест, след като на националните протести през лятото бяха отправени призиви за системни промени в полицията, отбелязва ДПА.

И все пак Харис често е подкрепяла прогресистките политики по въпросите на наказателното правосъдие, например ангажирайки се никога да не иска смъртно наказание като окръжен прокурор на Сан Франциско - обещание, което тя изпълни дори след нашумяло убийство на полицай, с което си навлече критики. Харис беше личен приятел на сина на Джо Байдън - Бо, главен прокурор в Делауеър, който почина от рак.

През 2019 г. Харис обяви кандидатурата си за президент, която в началото изглеждаше обещаваща. Силен първи дебат я изведе напред в допитванията, но през декември напусна надпреварата, след като кампанията й се сблъска с обвинения за слабо ръководство.

Камала Харис: Чака ни много работа, да се захващаме!

Често е описвана като прагматично умерена, но критици твърдят, че идеологическа ѝ позиция е трудна за определяне.

По време на първичните избори на Демократическата партия тя бе критикувана, тъй като многократно прехвърляше подкрепата си между най-прогресистките подкрепяни от правителството планове за здравеопазването и по-умерените варианти.

Освен това като кандидат за президент Харис подкрепи забраната за оспорваната техника за добив на природни ресурси, наречена "фракинг". Сега обаче тя подкрепя Байдън, който е против забраната за фракинг.

И все пак от 2016 г. насам законопроектите, за които Харис е гласувала, показват либерални възгледи. Тя е подкрепяла законодателство за опазване на околната среда, както и за разширяване на имиграционната политика.

Сега тя получава още един шанс като вицепрезидент на Байдън. Много демократи спекулират, че тя може да наследи Байдън през 2024 г., или по-нататък.

Като вицепрезидент Харис ще въведе още нещо за първи път: съпругът ѝ Дъг Емхоф, адвокат в развлекателната индустрия, ще бъде първият "втори джентълмен" в страната, както и първият от еврейски произход, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Novini.bg
32548 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.11.10 | 10:22

6
Тя се била кандидатирала за Президент,но получила малко одобрения,но сега НИЩО НЕ ПРЕЧИ ДА Е вице!Достойна нация за УВАЖЕНИЕ!НЕ НАМ!
някаква

2020.11.09 | 14:51

5
някаква маймуна като обонго
Ох

2020.11.08 | 20:46

4
От мен да знаете имали намесен индиец бягащи далече наи големите доносници дадешлиим пос наи големите натегачи лизачи на началниците . Това е насадено от англииското владичество
Павлин

2020.11.08 | 20:33

3
Някой да знае как се казва настоящият вицепрезидент на САЩ? И ако знае, в какъв контекст е чувал името му в последните 3 години? Колкото М. Пенс е „известен” като вице, толкова и Т. Харис ще бъде. Освен ако Дж. Байдън не почине например и тя го наследи.
COVID19-23

2020.11.08 | 19:41

2
Коя е Камала Харис - бъдещият президент на сащите!
Мириши на мърша

2020.11.08 | 18:45

1
Ти само виж вещиците какво направиха с 45тия си президент xhaxha

Добави коментар

Водещи новини