Нобеловите награди устояха на пандемията

Лауреатите на Нобеловите награди тази година няма да празнуват на бляскава гала церемония в Стокхолм в компанията на кралски особи и известни личности, но поне 2020 г. няма да се присъедини към военните години, в които не са били раздавани Нобелови награди, съобщи БТА.

Това не беше много сигурно по-рано тази година, докато пандемията от новия коронавирус бързо се разпространяваше по света.

Връчиха Нобеловите награди

"Когато мислехме по темата през март и април тази година, се опасявахме, че няма да бъде възможно изобщо да връчваме награди", казва председателят на Нобеловия фонд Ларс Хайкенстен.

Макар Швеция да не въведе строга карантина като други европейски страни, Хайкенстен казва, че комисиите, които определят лауреатите в различните категории, са преминали на заседания в дигитален режим. Фондът обаче е категоричен, че наградите, чиито парични премии са по десет милиона шведски крони тази година (1,1 милиона долара), ще бъдат връчени.

"Смятаме, че това е особено важно в година като настоящата, когато значението на науката е очевидно", казва Хайкенстен.

Връчването на наградите е било отменяно в периоди на Първата световна война и на Втората световна война. Имало е години, когато конкретна награда не е била присъждана, като един от последните примери е липсата на Нобелова награда за литература през 2018 г. заради сексскандал.

Наградите привличат огромно внимание по света всяка година и хвърлят светлина, дори само за кратък период от време, върху учените, които работят в академична анонимност, както и издигат репутацията на обичайно по-известни писатели, които получават наградата за литература.

Пандемията от COVID-19, отнела живота на почти един милион души по света, доведе до отказ от традиционните празненства за връчването на наградите и преформатирането им в дигитални прояви. Нобеловият фонд отмени традиционният банкет, който е гвоздеят в програмата на тържествата през декември, а традиционната церемония по връчване на наградите в Концертната зала в Стокхолм ще бъде заменена с излъчвано по телевизията събитие, което ще показва как лауреатите получават наградите в родните си страни.

На 5 октомври ще бъде обявена първата Нобелова награда, в категория "физиология или медицина". Хайкенстен казва, че ако мерките в края на следващата година позволяват, тазгодишните лауреати ще бъдат поканени да празнуват заедно с удостоените с наградите през 2021 г.

"Традиционните тържества са важни, но не са най-важното - на първо място са лауреатите и това, което въплъщават", каза той.

Коментари

  1. 2020.09.26 | 18:12
    bg-biblioteka.blogspot.com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет