Температурите в Гренландия са падали и до - 70°C

Близо 70 градуса под нулата е рекордът за най-студено време в северното полукълбо според Световната метеорологична организация.

Специалисти по история на климата са открили данни за ниските температури отпреди повече от 30 години. На 22 декември 1991 г. в Гренландия са отчетени минус 69,6 градуса по Целзий. Рекордът е записан от автоматичната станция в Клинк, недалеч от най-високата точка на Гренландската ледена шапка.

Арктическият лед се сви до второто най-ниско ниво, откакто се събират данни

„Във времето на климатичните промени, вниманието се фокусира върху новите температурни рекорди", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас, цитиран от БТА.

„Този новопризнат рекорд е важно напомняне за ярките контрасти, които съществуват на планетата", добавя той в изявление.

Минус 67,8 градуса са отчитани два пъти в Сибир - в град Оймекон през 1933 г. и във Верхоянск през 1892 г. През последните месеци Верхоянск отчете рекордно високи температури за района, северно от Полярния кръг. Новият рекорд бе потвърден от т.нар. "климатични детективи", които работят с архивите на СМО. Рекордът бил проверен от международна група полярни изследователи, които се свързали с учените, работили с данни от автоматичната станция на Клинк. Тя функционирала две години в началото на 90-те години.

Най-ниската температура, измервана на Земята, е минус 89, 2 градуса по Целзий. Тя е регистрирана през 1983 г. от метеорологичната станция „Восток” в Антарктика, посочва от СМО.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет