Дейвид Атънбъро: Пандемията показва нуждата от глобален отговор на климатичните промени

COVID-19 ни напомня, че "всички ние сме заедно в това" и светът се нуждае от глобален отговор на кризата с промените в климата, каза британският естественик и създател на научнопопулярно филми Дейвид Атънбъро, цитиран от БTA.

Атънбъро пуска нов филм за уроците, научени през 70-годишната му дейност за популяризиране на естествознанието по телевизията.

Здравен министър: При наличие на успешна ваксина животът ще се нормализира през лятото на 2021 г.

Филмът "Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета" представя неговите виждания за унищожаването на околната среда и за това как хората все пак могат да оправят нещата.

"Ако (от пандемията) е възможно да изникне надежда, то тя може да дойде от това, че целият свят преживява обща заплаха и открива усещането, че всички ние сме заедно в това", каза той. Новият филм, който включва клипове от неговата кариера, се забави заради пандемията. Премиерата му по кината ще бъде на 28 септември, а от 4 октомври ще се излъчва от платформата за видеострийминг "Нетфликс".

"Времето за чисто национални интереси е отминало. Ако искаме да се справим с климатичните промени, да дадем възможност за устойчиво развитие и да възстановим биоразнообразието, тогава нашият подход трябва да е интернационализмът", заяви Атънбъро.

"Трябва да направим така, че да има по-голямо равенство между това, което държавите вземат от света, и това, което връщат. По-богатите държави са взимали много и сега е дошло времето да дават", каза той.

94-годишният Атънбъро заяви през март, преди пускането на филма да бъде отложено, че решенията са в ръцете на младите. "Младите хора отдавна са пренебрегвани с аргумента, че не разбират как работи светът. Сега нещата се обръщат", каза той.

Попитан дали би протестирал с активистите от организацията "Бунт срещу унищожението", Атънбъро отговори, че не подкрепя нарушаването на закона, но "вярва във всичко друго, което вършат те".

Коментари

 1. 2020.09.21 | 18:16
  "Трябва да направим така, че да има по-голямо равенство между това, което държавите вземат от света, и това, което връщат. По-богатите държави са взимали много и сега е дошло времето да дават", каза той. Само да попитам дали смятат Китай за по-богата държава,или още ги смятат за развиваща се държава??
 2. 2020.09.21 | 16:46
  Какво общо има вирусът и климатът?
  1. 2020.09.21 | 17:18

   1. Климатът се променя най вече заради човешката дейност.2.Част от тази дейност е навлизането в естественото местообитание на различни видове животни. 3. Час тот тези животни са потенциални носители на различни заболявания.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет