Антониу Гутериш: Пандемията върна с 25 години назад напредъка на ООН

Пандемията от болестта, предизвиквана от коронавируса, върна международната общност 25 години назад в областта на постигнатото по някои от Целите за устойчиво развитие на ООН. Това заяви по британската телевизия Скай нюз генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Истината е, че целият този напредък, който беше постигнат в цял свят в битката с бедността, глада, както и в много други направления, сега се оказа под голям въпрос. В някои области сме изпратени с 25 години назад. Трябва да активизираме усилията си и да се възползваме от предимствата, които дава мащабната мобилизация на ресурси, впрегнати за възстановяване след пандемията, заяви той, цитиран от БТА.

Тези ресурси трябва да бъдат използвани в съответствие с Целите за устойчиво развитие, така че в бъдещето, което градим, да има повече приобщаване, равенство, справедливост и екологичност, допълни той.

Гутериш подчерта, че развитите държави имат възможност да насочат достатъчно ресурси за възстановяване след кризата, но бедните и развиващите се страни се нуждаят от външна помощ.

Генералният секретар обърна внимание на нуждата от преструктуриране или отписване на външния дълг на държави с ниски и средни равнища на доходите.

Гутериш: Не пилейте парите за стимулиране на икономиката за изкопаеми горива

През 2015 г. държавите членки на ООН приеха Дневен ред в областта на устойчивото развитие до 2030 г. Сред целите, които той набелязва, са ликвидиране на крайната бедност, съхраняване на ресурсите на планетата и гарантиране на благополучие за всички. Всяка от 17-те цели включва редица показатели, които трябва да бъдат постигнати за срок от 15 години.

От началото на пандемията от коронавирус в света са се заразили около 30,5 милиона души, а регистрираните смъртни случаи са 951 000.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет