Хайко Маас: САЩ вървят по погрешен път

САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток-2", защото това вреди на интересите на ЕС. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с руския пръв дипломат Сергей Лавров след срещата им в Москва, предаде ТАСС.

Маас изтъкна, че за Германия и Европа трансатлантическите отношения вечме години наред имат изключително значение и те са по-тесни от всяка политическа конюнктура. "Но все пак трябва да констатираме, че санкции между партньори са наистина неправилен и погрешен път. Наше суверенно решение е от кого да купуваме енергоносители", каза той.

Маас добави, че в рамките на ЕС се обсъжда доколко екстериториалните санкции нарушават международното право и че той ясно е изразил по телефона пред американския държавен секретар Майк Помпейо позицията на Германия по въпроса.

На 4 юни сенатори републиканци внесоха в Сената законопроект за разширяване на санкциите срещу фирмите, участващи в проекта "Северен поток-2", който трябва да пренася природен газ от Русия до Германия през тръби по дъното на Балтийско море. Законопроектът "уточнява и разширява санкциите в рамките на закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа" и цели да осуети завършването на строителството на газопровода, казаха тогава от пресслужбата на един от вносителите на законопроекта, припомни ТАСС.

На съвместната пресконференция Сергей Лавров каза, че двамата с Маас са обсъдили "безпрецедентния санкционен натиск" от страна на САЩ. Руският министър даде висока оценка на принципната позиция на Берлин в подкрепа на тази изцяло търговска инициатива, която ще диверсифицира допълнително маршрутите на доставките на газ и според него "ще укрепи енергийната сигурност на Европа", противно на становището на САЩ.

Сергей Лавров

По думите на Лавров има основание да се смята, че проектът "Северен поток-2" ще бъда завършен скоро. "Участниците в компанията "Северен поток-2", включително руските, германските и другите участници, са настроени този проект да бъде завършен в близко бъдеще", каза той.

Лавров подчерта, че Русия смята за неприемливо екстериториалното и едностранното налагане на санкции, към каквито се придържат САЩ и ЕС. "Евросъюзът прокарва свои едностранни санкции, но същевременно се въздържа от екстериториални санкции. А в случая САЩ не виждат за себе си никакви червени линии", заяви руският външен министър.

Конгресмените в САЩ одобриха затягането на санкциите срещу "Северен поток - 2"

Лавров обвини Вашингтон, че си е присвоил правото да действа, както пожелае, и в световната политика, и в световната икономика, и във всяка сфера на човешката дейност.

 

Коментари

 1. 2020.08.12 | 01:45
  представяш ли си.....? - ти решаваш, кой какво да си купи и от къде да си го купи....тц, тц, тц ПО-ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ ОТ АМЕРИКА, НЕ СЪМ ВИЖДАЛ
 2. 2020.08.11 | 16:23
  Много хитри са ватниците??? Заобикалят Украйна, наказват я с отнемане на такси в размер на милиарди долари, загробват с енергийна зависимост Европа и с врътване на кранчето биха сменяли правителства като чорапите си но с ново трасе и ниски цени лакомите европейци налапват кукичката и падат под руския ботуш! Единствено поляците, англичаните и северните народи се усещат, че руската мечка точи зъби и търсят и осигуряват алтернативни източници на газ, докато германците не чуват гласа на Големия брат и са клекнали пред джуджето!!!
  1. 2020.08.11 | 16:42
   АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ
 3. 2020.08.11 | 16:13
  Лавров се опитва да окупира ЕС чрез Германия отново
 4. 2020.08.11 | 16:10
  Ако не бяха САЩ Хайко Маас сега щеше да шпреха на руски и руснаците да го ритат и да му викат че е мръсен фашист, да кара трабант и да яде консерви да му съхне прането на балкона и ЩАЗИ да го разпитва по 5 пъти на ден.
 5. 2020.08.11 | 16:08
  Руския иска чрез германското правителство да управлява Европа.
 6. 2020.08.11 | 16:07
  Гейко си е продал дупето на Москва
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет