Младежта - мощен разпространител на вируса

  • 10 август 2020 11:20

  • 2872
  • 4
  Младежта - мощен разпространител на вируса
© Getty (архив)

Егоисти, безотговорни, опасни? Сочени с пръст от Световната здравна организация (СЗО) и от властите на ред страни, младите хора се открояват като виновници за новото засилване на епидемията, трудни за убеждаване в разгара на летните празненства, коментира АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Запитайте се: наистина ли трябва да отида на това парти?" Обвинила вече директно младите в края на юли, СЗО отново ги взе на прицел в четвъртък чрез директора си за извънредните ситуации Майкъл Райън, който ги призова да проявят отговорност.

Започналата ваканция и вдигането на ограниченията отприщиха поток от развлечения за 15-25-годишните, нетърпеливи да се забавляват.

Здравните власти казват, че нощните клубове са огнища на COVID-19. Усети го на собствен гръб Швейцария, една от първите страни, отворили отново дискотеките.

Новите заразени в Пловдив - от мача ЦСКА- Локомотив и баловете

"Между 40 и 50 на сто от случаите, открити през втората половина от юли в Женева, са свързани с посетители на дискотеки и барове, места, където хората танцуват и се прегръщат", казва със съжаление професор Дидие Пите, завеждащ службата за превенция на инфекциите към Университетските болници в Женева.

В други страни дискотеките са затворени или работят като обикновени барчета - без достъп до дансинга, както е на остров Ибиса, част от испанските Балеарски острови и една от световните столици на веселието.

Няма страшно, решават купонджиите и се пръсват из улици, горички и плажове.

На рейв партита край Манчестър се събират от 2000 до 4000 души. Лондонската полиция редовно разтуря стихийни веселби, а Венсенската гора в Париж се слави като терен за партита.

За организаторите на нелегални техно сбирки без маски и без дистанция като Антоан Калвино празникът е нещо от жизненоважно  Ненадминат начин за изпускане на парата и зона на толерантност.

Карантина или пълна свобода

Германия също е разтревожена от явлението, което шефът на водещия ресорен институт "Роберт Кох" Лотар Вилер нарича необмислени  стихийни празненства". "При все че това са млади хора, с по-малка вероятност да се разболеят тежко, те може да заразят семействата си, казва той.

Броят на заразените бурно расте; те често не развиват симптоми.

В Канада сред новите случаи ясно преобладават хора под 39 години. "Но те не са непобедими в сблъсъка с болестта", предупреди ръководството на общественото здравеопазване. Държавната власт навсякъде води борба с това явление.

Испания решително атакува проблема. "Младежите се контролират по-трудно заради техния много по-различен начин на живот и нагласи", отбелязва Фернандо Симон, епидемиологът на здравното министерство. Той предлага наказания, ако се наложи, но без демонизиране.

Не е лесно обаче да намериш подход към младите

"Какво са разбрали и запомнили те? - пита се социологът Мариано Урако. - Първо, има карантина, после - свобода. И според тях не става дума за контролирана, а за пълна свобода." Провело разяснителна кампания за рисковете от т. нар. ботейонес - разпивки на публично място, кметството на Мадрид разпространи видеоклип за ползите от маските, макар и неудобни за носене.

Испания отново е лидер в Европа по брой заразени с COVID-19
Видеото показва група младежи, които пият бира, след това дискотека, после интензивно отделение и накрая кремация с коментар: Понякога става по-горещо, отколкото когато си с маска. Пази се, нека се пазим взаимно.

Поколенчески имунитет

Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма.

"Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях", приканва инфекционистът Ерик Ком от болницата "Питие-Салпетриер" в Париж.

Доколкото младите все едно не зачитат забраните, той предлага да извлечем полза от това: Тази възрастова група би могъл по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора.

"Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение", обобщава специалистът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
2872 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
tiq

2020.08.10 | 12:58

4
тия от сзо трябв да бъдат избити. не случайно тръмпито им спря парите.
МЪЖКАРЯ

2020.08.10 | 12:57

3
Млади хора затворени у дома...за колко време 1 година..2 години това е несериозно честно да обвиняваш хората за това.че ИЗЛИЗАТ е несериозно живота продължава а и от въздуха не можеш да избягаш!

2020.08.10 | 12:39

2
Който има време да прочете цялата статия да обърне внимание, че от политици, социолози и всякакви други, единствено инфекционистът от парижката болница дава адекватно мнение, което между другото се покрива с това на Мангъров на 100%. Явно, който разбира от тази материя винаги е на същото мнине.

2020.08.10 | 12:11

1
Когато политици започнат да говорят за контролирана свобода всичко е ясно. Контролирана свобода=дървено желязо.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини