СЗО разглежда доклада за нови препоръки за разпространението на COVID-19 във въздуха

  • 07 юли 2020 11:13

  • 1440
  • 1
СЗО разглежда доклада за нови препоръки за разпространението на COVID-19 във въздуха
© Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) разглежда доклада, който настоява за нови препоръки за разпространението на коронавируса, след като повече от 200 учени изложиха в писмо доказателства, че той се задържа в малки частици, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Според СЗО SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява главно с малки капчици, изхвърлени от устата или носа на заразен човек при кихане или кашляне. Те бързо падат на земята. В отвореното писмо до организацията, публикувано вчера в сп. "Клинични инфекциозни болести", 239 учени от 32 държави излагат доказателства, че вирусът се задържа във въздуха в малки частици, издишани от заразен човек.

Тъй като тези частици се задържат във въздуха и изминават по-дълго разстояние, учените призовават СЗО да актуализира препоръките си.

Учени: СЗО да признае, че коронавирусът се пренася по въздуха

"Знаем за статията и я преглеждаме с техническите експерти - пише говорителят на СЗО Тарик Ясаревик в имейл до Ройтерс.

Каква е честотата на разпространение на коронавируса с по-малките аерозоли в сравнение с по-големите капчици, не е ясно.

Промяна на оценката на СЗО за риска от предаване на вируса би се отразила на препоръката за дистанция от поне 1 м. Правителствата, които използват препоръките на СЗО, също би трябвало да променят мерките за предпазване от коронавируса.

Макар и СЗО да е казвала, че разглежда аерозолите като възможен път за предаване на коронавируса, експертите на организацията тепърва ще проверяват дали доказателствата са достатъчни за промяна на препоръките.

Д-р Майкъл Остерхолм, специалист по инфекциозни болести в университета на Минесота, заяви, че СЗО отдавна проявява нежелание да признае, че грипът се разпространява с аерозоли "въпреки убедителните данни". Според него сегашният спор е част от стария дебат.

СЗО прекрати изпитанията на хидроксихлорохин и лопинавир срещу COVID-19

Проф. Бабак Джавид, специалист по инфекциозни болести в болниците към университета в Кеймбридж, каза, че разпространението на вируса по въздушен път е възможно, и дори вероятно, но няма данни колко продължително се задържа той във въздуха, след като заразен човек напусне мястото. Това би се отразило на предпазните мерки за здравните работници и за другите хора, например за проветряване на помещенията, инсталиране на въздушни филтри и оборудване за пречистване на въздуха с ултравиолетови лъчи.

Според насоките на СЗО за здравните работници от 29 юни, SARS-CoV-2 се разпространява главно по въздушно-капков път и от повърхности. Въздушното разпространение също е възможно при интубация и други процедури, генериращи аерозоли. Оттам и препоръката медицинските работници да носят по-сигурните маски N95 и защитни средства, а помещенията да се проветряват добре, допълва БТА.

Д-р Уилям Ханидж от Харвард изтъкна, че докладът дава разумни доводи, но е важно също каква е честотата на предаването на вируса по въздушен път. Ако тя не е голяма, елиминирането му няма да даде голяма разлика.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mnogo kasno

2020.07.07 | 22:34

1
e chado

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини