Над 660 000 души са били принудени да напуснат домовете си по време на пандемията от коронавируса

Над 660 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради въоръжени конфликти през последните два месеца въпреки призива на ООН за глобално прекратяване на огъня за справяне с пандемията от коронавируса, заяви хуманитарна организация, цитирана от ДПА и ТАСС.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 150

Според Норвежкия съвет за бежанците (НСБ) близо 661 000 човека в 19 страни са били принудени да напуснат домовете си между 23 март, когато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяването на огъня, и 15 май. "Във време, когато здравните експерти ни казват да си останем вкъщи, мъже с оръжия принуждават стотици хиляди хора да напуснат домовете си и да изпаднат в крайно уязвимо положение", каза генералният секретар на НСБ Ян Егеланд.

Най-големият брой вътрешно разселени хора е отчетен в Демократична република Конго, където над 480 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради сражения между въоръжени групи и армията, заяви НСБ. В държави, където воюващите страни са изразили подкрепа за примирието, също е имало продължаване на боевете. Например в Йемен оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция е продължила въздушните удари, а други групи са продължили бойните действия, което е довело до разселването на 24 000 души от 23 март.

Случаите на коронавирус в Африка надхвърлиха 100 000

Чад и Нигер са били сериозно засегнати в района на езерото Чад. Имало е също така увеличение на броя на вътрешно разселените хора в Афганистан, Централноафриканската република, Сирия, Сомалия и Мианма - във всяка от тези страни над 10 000 души са били принудени да напуснат домовете си през двумесечния период.

НСБ разкритикува Съвета за сигурност на ООН, като каза, че държавите членки "не са проявили лидерство за прекратяване на огъня, мирни преговори или защита на гражданското население по време на пандемията". Според НСБ влиятелни държави членки като САЩ и Китай са "блокирали напредъка" заради разногласия помежду си, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 150

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет