Коронавирусът може да се разпространява чрез банкноти и банкови карти

  • 13 май 2020 14:12

  • 3047
  • 3
Коронавирусът може да се разпространява чрез банкноти и банкови карти
© Pixabay

Новият коронавирус оцелява известно време върху банкноти, но според експерти рискът да се заразим от парите е по-нисък в сравнение с разпространението на заразата от човек на човек, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Много бизнеси по света забраниха разплащанията в брой, а правителствата вземат допълнителни мерки. Когато е възможно, използвайте безконтактни плащания като покупки на стоки и услуги онлайн или по телефона, съветват от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

СЗО: Поведението на българите в условията на COVID-19 е притеснително

Ако се налага да платите в брой или с банкова карта, агенцията препоръчва да дезинфекцирате ръцете си веднага след това. Проучване през март установи, че вирусът може да оцелее върху картон до 24 часа, но не е направено изследване колко дълго оцелява върху банкноти.

Рискът не изчезва с използването на банкова карта. Изследването установи, че вирусът може да вирее върху пластмаса до три дни, макар в изследването да няма доказателства някой да се е заразил чрез допир със замърсени повърхности.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3047 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
.

2020.05.13 | 15:05

2
Ама че глупава статия...

2020.05.13 | 16:19

3

Че е глупава, глупава е! Но целта й е друга, постепенно отпадане на парите на хартиен носител, след време и замяната им от виртуални такива и т.н. Друг е въпросът, че вече доказаха, че дори и да бъде открит вирус върху каквато и да било повърхност, той не е активен, т.е. не може да се заразите.

Независим

2020.05.13 | 14:43

1
Некадърници в Турция това беше съобщено от самото начало некадърни пионки слуги на европа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини