Джордж Сорос: COVID-19 е заплаха за нашата цивилизация

  • 12 май 2020 09:31

  • 3679
  • 10
Джордж Сорос: COVID-19 е заплаха за нашата цивилизация
© Getty (архив)

Коронавирусът е заплаха за нашата цивилизация, това каза  милиардерът и филантроп Джордж Сорос пред лондонския в. "Индипендънт".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Сорос казва, че през дългия си живот е виждал много кризи, но не и толкова дълбока. "Още преди пандемията да ни разтърси, аз разбрах, че сме в революционен момент, при който смятаното за невъзможно и немислимо в нормални времена става не само възможно, но вероятно и абсолютно необходимо. И когато дойде COVID-19, той тотално разтърси живота на хората и изисква много различно поведение. Това е безпрецедентно събитие, което никога не се е случвало в такава комбинация, и то наистина заплашва нашата цивилизация", подчертава той.

"Имало е пандемии от инфекциозни болести още от времето на бубонната чума. Те са били много чести през 19 век. А после дойде и испанският грип в края на Първата световна война, който фактически премина на три вълни, като втората беше най-смъртоносна. Умряха милиони хора. Сериозни епидемични взривове имаше и по наше време - като например свинският грип само преди десетилетие. Затова е толкова изненадващо колко неподготвени се оказаха страните за нещо подобно", отбелязва Сорос пред "Индипендънт".

Според него липсата на увереност как да се справяме с този вирус и как да действаме в близките месеци и години е много сериозен въпрос. Ние се учим много бързо и вече знаем за този коронавирус много повече, отколкото при неговата поява. Но стреляме по движеща се мишена, защото вирусът се променя бързо, и затова ще е необходимо дълго време, преди да бъде създадена ваксина. А дори и след като такава се появи, ние ще трябва да се научим да я променяме всяка година, защото вирусът по всяка вероятност ще се изменя - така както става с противогрипната ваксина всяка година.

Говорейки как тази криза ще промени природата на капитализма, глобализацията и световната търговия, Сорос посочва, че няма да има връщане там, където бяхме, когато пандемията започна. "Това е сигурно. Но това е единственото сигурно. Всичко останало е непредсказуемо. Мисля, че никой не знае как ще еволюира капитализмът", каза той.

По думите на Сорос в дългосрочен план кризата може да сближи хората и отделните страни. "В момента всички са обзети от страх. А страхът кара хората да се самонараняват. Това важи както за отделните хора, така и за институциите, страните и самото човечество", каза той.

Сорос се изказва и за сегашните взаимни обвинения между САЩ и Китай за появата на вируса. Той смята, че този продължаващ конфликт между двете най-силни държави усложнява нещата, защото би трябвало те да работят заедно срещу климатичните промени и за разработването на ваксина срещу COVID-19. "Но очевидно ние не можем да работим заедно, защото вече се конкурираме кой пръв ще разработи и използва ваксината. Фактът, че имаме две много различни системи на управление - демократична и автократична - прави нещата много по-трудни", каза още той.

"Много хора казват, че ние трябва да работим много тясно с Китай, но аз не одобрявам това. Трябва да защитаваме нашето демократично отворено общество. Но в същото време трябва да намерим и начин да си сътрудничим в борбата срещу климатичните промени и коронавируса. Това няма да бъде лесно. Симпатизирам на китайския народ, защото го управлява един диктатор - президента Си Цзинпин. Мисля, че много образовани китайци се възмущават от това, а и широката общественост там е много гневна, че епидемията от COVID-19 бе държана в тайна до китайската Нова година", подчертава Джордж Сорос пред "Индипендънт".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
3679 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2020.05.12 | 11:56

10
Цивилизацията не е ваша! Вие сте от последните цивилизации.
Рени

2020.05.12 | 11:53

9
Всички като тоя изглеждат еднакво гнусни.
SS

2020.05.12 | 11:39

8
ох, да те пипне теб, вируса....
Коментатор

2020.05.12 | 11:27

7
Време е да пукне тази мръсна гад !
ski

2020.05.12 | 11:24

6
Gaden Tschervei

2020.05.12 | 11:10

5
Никоя болест не е била заплаха за човешката цивилизация,и тази не е.Хората,които се опитват да направляват,и тероризират човечеството са заплаха,защото сега за разлика от миналото имат на разположение много инструменти.
И да пукне друг

2020.05.12 | 10:43

4
Ще го замести,фамилните им връзки владеят света.Но какво искаме и правим ние?Ако лисицата брани агнето от вълка,тя го прави,не за да му върже звънче...

2020.05.12 | 10:14

3
Това гнусно, сатанизирано старче, което стои зад редица програми и проекти за унищожение на хората, няма ли да пукне най-после! Умри нещастнико, презряно човекоподобие!

2020.05.12 | 09:57

2
РУСКИЯ ПРОЕКТ СЕ ОБАДИ
Stamatis

2020.05.12 | 09:53

1
Доста е спорно кое или кой по-точно е заплаха за нашата цивилизация..........Czorcz!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини