СЗО: Коронавирусът ще бъде с нас дълго време

  • 22 април 2020 22:38

  • 3027
  • 6
СЗО: Коронавирусът ще бъде с нас дълго време
© Getty Images/Guliver

Коронавирусът ще остане за "дълго време", предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, въпреки очевидното забавяне на инфекциите в Северна Америка и Западна Европа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

"Не се заблуждавайте, предстои ни да извървим дълъг път. Този вирус ще бъде с нас дълго време", заяви шефът на СЗО по време на видео пресконференция, съобщаватсветовните агенции, цитирани от БТА.

СЗО: COVID-19 вероятно е от животински произход, не лабораторно създаден

"Няма съмнение, че нарежданията "останете си вкъщи" и другите мерки за социално дистанциране успешно потиснаха предаването на заразата в много страни. Но този вирус остава изключително опасен", предупреди Тедрос Гебрейесус от централата на СЗП в Женева.

Според него повечето държави все още са в начален стадий на справяне с коронавирусната пандемия, като той добави, че повечето хора на планетата остават податливи на Covid-19. "Има тревожни възходящи тенденции в ранните епидемични етапи в някои части на Африка, Централна и Южна Америка", посочи шефът на СЗО и добави: "Повечето държави все още са в началните етапи на епидемиите си, а някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да виждат възраждане на случаите".

Върховният експерт на СЗО по въпросите на извънредните ситуации д-р Майк Райън пък предупреди за рисковете от прекалено бързо подновяване на глобалните пътувания, заявявайки, че това ще изисква "внимателно управление на риска". Междувременно в Италия беше отчетен спад на починалите от Covid-19, но увеличение на новозаразените. Нараства и броя на преболедувалите, но смъртните случаи надвишиха 25 хиляди.

Стана ясно и че от средата на май ще започне разхлабването на мерките в Испания. При спазване на хигиенните стандарти изискванията за социална дистанция следващата седмица ще могат да подновят работа магазини, съдилища и таксита в Албания.

Шефът на СЗО: Най-лошото във връзка с коронавируса все още предстои

От утре в Северна Македония се облекчават рестрикциите в движението - от понеделник до петък хората ще могат да излизат от домовете си от 5 часа сутринта до 19 часа вечерта. След 15 май, когато изтича извънредното положение в Румъния, няма да се налаган а румънците да носят декларации при излизане от вкъщи.

Там мярката за носене на предпазна маска на лицето обаче вероятно ще бъде премахната чак догодина, обяви президентът Клаус Йоханис. Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо пък заяви, че Вашингтон е убеден, че Китай не е уведомил навреме Световната здравна организация за появата на новия коронавирус. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ над два милиона и половина са случаите по света, починалите - над 178 000, а възстановилите се са повече почти 700 000.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3027 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Странно...

2020.04.23 | 12:20

6
Този защо ли ми прилича на Колин Пауъл с епруветката
Иван

2020.04.23 | 08:07

3
НА ТАЗИ АФРИКАНСКА МАЙМУНА ТАМ ЛИ И Е МЯСТОТО?????
Май да

2020.04.23 | 08:55

5
Иване тази африканска маймуна има мозък колкото ти да не можеш никога да си представиш не бъркай черния цвят с цвета на нашите роми
Даниел

2020.04.23 | 08:54

4
Ако още двама донора спрат плащането както САЩ ,ще е вечна пандемията
Праведен

2020.04.23 | 00:20

2
А вие, от кога се включихте ?
wtf!?!?!??!

2020.04.22 | 22:54

1
но не и излишната ви организация........

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини