ООН: Карантината увеличава риска от домашно насилие

  • 27 март 2020 16:51

  • 689
  • 0
 ООН: Карантината увеличава риска от домашно насилие
© Pixabay

Ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 увеличават риска от домашно насилие. За това предупреди специалният докладчик в ООН по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович, предава БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

„Твърде вероятно е, че случаите на домашно насилие ще нараснат, както вече се посочва в доклади на полицията и горещите телефони. За много жени и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолация и пълната карантина, въведени заради COVID-19”, казва Симонович.

За жертвите на домашното насилие става още по-сложно, когато в близост до тях липсват центрове и специализирана помощ, когато достъпът до тях е труден, липсва подкрепа от околните, от полицията и съдилищата са затворени заради мерките, казва още правозащитничката.

Очаква се бум на разводите заради коронавируса, твърдят адвокати

Симонович призовава правителствата да не отлагат помощта за жертвите и да продължат да се борят срещу домашното насилие, дори и във времената на криза. А ако е необходимо, мерките за защита на уязвимите да бъдат адаптирани към настоящата ситуация   .

„Правителствата не трябва да позволяват извънредната ситуация и ограниченията, свързани с COVID-19, да отнемат правото на жените да живеят живот, лишен от насилие“,  се чете в посланието на Симонович.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини