Турция и Русия се опитват да намерят общ език за Сирия

  • 18 февруари 2020 09:07

  • 725
  • 9
Турция и Русия се опитват да намерят общ език за Сирия
© Getty (архив)

Турция и Русия се опитват да намерят общ език, преговаряйки за ситуацията в Сирия, пише "Независимая газета" в статия под заглавие "Съдбата на Идлиб се решава в Москва".

"Ситуацията в Идлиб стремително се изостря - войските на сирийския президент Башар Асад изглежда се канят окончателно да поемат контрола върху тази провинция. Турските власти обаче категорично настояват сирийските правителствени войски да спрат офанзивата и да се върнат на първоначалните си позиции", посочва вестникът.

Сблъсъци между американци и местни в Сирия

"Преди московските преговори руският външен министър Сергей Лавров коментира вчера доста оптимистично развитието в Идлиб и пълното взаимно разбирателство  между руските и турските военни според тях самите. Значи Москва отхвърля възможността конфликтът между силите на Асад и на турския президент Реджеп Ердоган да прерасне в руско-турска конфронтация", се казва в статията. "В интерес на Кремъл е да се постигне компромис. Русия не може да жертва постигнатия досега потенциал на отношенията с Турция. Но Башар Асад едва ли ще склони да изтегли войските си от Идлиб", казва политологът Александър Шумилин.

"Конфликтът в Идлиб е от принципен характер и за сирийските, и за турските власти. Асад се стреми да унищожи анклава, който е извън неговия контрол и с оглед успешното си настъпление не иска да се оттегли. Ако пък Ердоган отстъпи Идлиб, това ще е сериозен удар по неговия престиж. Освен това той вижда в офанзивата на сирийските войски нарушение на договореностите, сключени в Сочи през 2018 г. Според тях в Идлиб трябва да има демилитаризирана зона", добавя "Независимая газета".

Обстреляха турски военни в Сирия. Има убити

"През септември 2018 г. Русия и Турция се споразумяха да създадат в Идлиб демилитаризирана буферна зона, която да разделя сирийските правителствени войски от бунтовническите сили, заяви тогава руският президент Владимир Путин след преговори с Реджеп Ердоган. По силата на споразумението радикално настроените бунтовници ще трябва да се изтеглят от зоната", каза той.

"Неотдавна и руското външно министерство, и министерството на отбраната, и самият Кремъл отправиха сигнали, че Анкара не изпълнява ангажиментите си за раздалечаване на терористите, "потвърдени, както се твърди, в рамките на споразумението от Сочи", пише "Комерсант". Същевременно Анкара отправи обвинения към Москва по повод предполагаеми ангажименти на Русия да не допусне сирийската армия да се придвижи навътре в Идлиб. Официално споразумението от Сочи, сключено на 17 септември 2018 г., никога не бе публикувано и това дава простор за тълкувания, отбелязва изданието.

"Близкият изток е готов да довери интересите си единствено на Москва", заявява "Взгляд" в заглавие на материал за състояла се тези дни в руската столица конференция за региона. "Участници от САЩ призоваха проблемът с въоръжените бойци в Идлиб да бъде решен по някакъв специален, очевидно невоенен начин", посочва електронният вестник и припомня вчерашно изявление на Асад, че настъплението му в Идлиб ще продължи.

Ердоган: Десетки сирийски войници са убити при турска контраатака

"Целият свят е разтревожен от ситуацията в Сирия. Трябва да се намери решение за струпаните в Идлиб 40-50 хиляди въоръжени бойци", заявява пред "Взгляд" Хрер Балиян от неправителствения център "Картър". Аналитикът приканва Вашингтон да признае новата реалност и да промени отношението си към Дамаск. "Ние не можем да налагаме все по-строги и по-строги санкции на Сирия. Това не решава проблема. Това само руши и вече е разрушило бъдещето на страната. От друга страна трябва да се разговаря за промени в нашето взаимодействие с Дамаск. Ситуацията трябва да се обсъжда в атмосфера, в която всички могат да разговарят един с друг, а не напук един на друг", казва американският експерт.

Руски сухопътни войски влязоха в размирната провинция Идлиб, и то официално и пълноценно, но Москва и Анкара не могат да се разберат за бъдещето на региона. Ситуацията се изостря. "Посланикът на Русия в Турция Алексей Ерхов разказа пред телевизия "Звезда", че получава нови заплахи и обиди, пише "Свободная преса". "Ще построим небостъргачи от черепите на ваши военни", "Ще платите за всяка капка кръв, пролята от вас", цитира част от тях руският дипломат.

Турците виждат Идлиб като независима от Дамаск територия със свои власти, които, щом бъде създадена нова сирийска конституция, може да вземат участие в избори и да участват или не в централната власт. Но дотогава Асад изобщо не бива според тях да получи права върху тази територия, обяснява вестникът. Според него турците се стремят "фактически да анексират Идлиб", но официално подкрепят исканията на местни сепаратисти, които твърдят, че "на истинските сирийци много отдавна им е втръснало от клана на Асадовци и техните блюдолизци, управляващи Сирия от половин век насам".

Силите на Асад превзеха по-голямата част от сирийската провинция Алепо

Русия е изпратила военни в зоната на конфликта именно по силата на споразумението за Идлиб между Ердоган и Путин, "но еничарите незнайно защо са недоволни от това, смятайки, че Кремъл, подкрепящ Дамаск, отдавна вече се е оттеглил от договореностите. И недоволството им се проявява най-вече във военен план", заявява изданието.

"Според източници от Идлиб, цитирани в арабски и други медии, само за седмици Анкара е изпратила в провинцията цяла армия - най-малко 7000 военни, повече от американския и руския контингент, взети заедно. И то без да се броят турските военновъздушни сили, които при евентуално изостряне със сигурност ще участват в операция срещу Асад. Просто за целта не им е необходима постоянна база в Сирия - съседна за Турция страна", пише "Свободная преса".

Руският ориенталист Олег Гушчин впрочем не вярва "събитията да минат във фаза на най-гореща конфронтация на Турция със Сирия, камо ли с Русия. Според негов коментар за вестника днес Турция просто има нужда от време, за да уреди нещата в Идлиб, а след това провинцията все пак ще бъде включена в основната територия на Сирийската арабска република.

Последвайте канала на

725 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
то

2020.02.18 | 11:43

7

то се знаеше, че ще развалят дослука. имат вековни противоречия и сблъскващи се интереси. няма как да се разбират дългосрочно. още повече турчолята са много агресивни и нагли. искат да си прокарват интереса за сметка на останалите.

pleadians vs turkish allah grey pigs

2020.02.18 | 21:17

9

taka si tur4ina e mnogo zloben trqbva da se izmetat ot siriq ako li ne bog a pleadiancite 6te gi nakajat

турчина

2020.02.18 | 11:47

8

винани играе двойна игра и забива нож във гърба.Долна измет.

SAA advance

2020.02.18 | 10:33

6

12 minutes ago - 35°54′N 36°43′E

Idlib: Russian warplanes target the town of Sarmin in the eastern countryside with high-explosive missiles

IVAN

2020.02.18 | 10:29

3

AGRESORITE TYRCIA I AMERIKANCI VAN OT SIRIA BRAVO NA ASAD

SAA advance

2020.02.18 | 10:32

5

assad kaza v4era 4e operaciqta 6te prodalji vapreki nameka na allahovcite ot turciq

SAA advance

2020.02.18 | 10:31

4

turciq trqbva da iztegli svoite urodi ot HTS ot provinciq idlib ina4e operaciqta 6te prodalji
taka kaza assad a erdogan moje da si grize muhlenskiq kokal i da mal4i

SAA advance

2020.02.18 | 10:29

2

erdogan trqbva da umre togava HTS sa6to 6te umre

SAA advance

2020.02.18 | 10:26

1

assad nqma da gi iztegli do kato turskata izmet ot HTS ne umre

Добави коментар

Водещи новини