Феноменът Ел Ниньо е виновен за намаляването на биоразнообразието сред насекомите

  • 11 февруари 2020 10:45

  • 438
  • 1
Феноменът Ел Ниньо е виновен за намаляването на биоразнообразието сред насекомите
© Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че донесеното от Ел Ниньо топло и сухо време е виновно за драматичното намаляване на популациите торни бръмбари в Амазония, съобщи ЮПИ.

Торните бръмбари пренасят и рециклират хранителни вещеста и разпръскват семена. Здравето на популациите торни бръмбари може да се използва като индикатор за здравето на екосистема.

Повечето проучвания за последствията от сушата и горските пожари в Амазония фокусираха вниманието върху дърветата, но новото изследване показва, че Ел Ниньо също има негативен ефект върху флората и фауната.

Климатичните промени правят феномените Ел Ниньо по-силни

Като част от широкомащабно изследване между 2010 г. и 2017 г. учени преброили торни бръмбари от 98 вида, живеещи в 30 участъка от Амазонската джунгла в Бразилия. През 2010 г. били преброени около 8000 бръмбара в тестваните 30 участъка, а през 2016 г. след месеци на донесени от Ел Ниньо горещини и сухо време - едва около 2600 бръмбара.

Специалисти установиха зачестяване и усилване на Ел Ниньо

Предишни изследвания разкриха, че засегнатите от горещини, суша и човешка дейност участъци от джунглата са по-податливи на горски пожари. Новото изследване установи, че намаляването на торните бръмбари е по-голямо в горите, където е имало пожари, отколкото в засегнатите само от горещини и суша участъци. "Открихме далеч по-малко торни бръмбари след Ел Ниньо, а оцелелите се затрудняваха да вършат работата си, свързана с разпространение на хранителни вещества и семена в засегнатите само от суша участъци от джунглата и в горите, в които е имало също пожари", заяви Родриго Фадини от Федералния университет на щата Пара в Бразилия.

Резултатите от изследването са публикувани в Biotropica, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцелял от "градежа"СДС-арски българин

2020.02.21 | 08:58

1

Там, където краварин (ФАЩ) на се ре, с ншщо не мож се изпере.

Добави коментар

Водещи новини