Медия разкри какво е обединило американците

  • 10 януари 2020 09:26

  • 588
  • 0
Медия разкри какво е обединило американците
© Getty (архив)

Американците дават различни оценки за действията на Доналд Тръмп, но са единни в мнението, че животът им е станал по-опасен, пише руският в. "Комерсант".

Иранските ракети, ударили американски военни бази в Ирак, бяха последен залп от приключилото изостряне между Вашингтон и Техеран. До трета световна война не се стигна и днес американското общество дава оценки за действията на върховния си главнокомандващ: политиците демократи очаквано разкритикуваха президента, а републиканците на практика единодушно го подкрепиха.

Иран: Шамаросахме САЩ

Раздели се и общественото мнение в САЩ. Според анкета на всекидневника Ю Ес Ей тудей и компанията Ипсос от 7-8 януари над половината американци (52 на сто) наричат политиката на Тръмп спрямо Иран "безразсъдна". Петдесет и пет на сто смятат, че след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Ирак САЩ вече не са толкова безопасна страна, и само 24 на сто твърдят, че премахването на военачалника е повишило сигурността на Щатите. При все това 42 процента одобряват ликвидирането на Солеймани; 33 на сто обаче са против.

Според повече от половината жители на САЩ неотдавнашните събития са повишили вероятността от нападения срещу американци в Близкия изток, терористични атентати в Щатите, война между двете държави и поява на ядрени оръжия в Иран. И само 29 на сто виждат шансове за връщане на американското надмощие в Близкия изток.

Иран удари САЩ в Ирак. Има загинали

Конфронтацията между Иран и САЩ преминава в студена война - като следваща фаза от конфликта предстои подялба на сферите на влияние в богатия на петрол Ирак. Това заявява пред "Известия" Фархад Ала ад Дин, бивш съветник на иракския президент. Според него борбата на Вашингтон и Техеран за Багдад ще изостри политическата криза в страната му, но самите участници в противопоставянето ще се разминат с минимални загуби.

Експерти на изданието са убедени, че Иран няма да остави безнаказано убийството на генерала и в крайна сметка конфликтът ще прерасне в прокси война на територията на трети страни, сред които освен Ирак споменават Ливан.

Още от средата на 80-те в Ливан действа проиранското движение Хизбула. Силни позиции в страната обаче има и Саудитска Арабия - най-големия съюзник на САЩ в региона, посочва арабистът Борис Долгов.

Американците имат мощни позиции и в Иракски Кюрдистан, където е разположена тяхна военна база. Наистина президентът на автономния регион Нечирван Барзани поднесе на Техеран съболезнования по повод гибелта на Солеймани, но това бе жест на куртоазия, а не проява на пълна лоялност, добавя експертът.

Кипър: Ще приемем сили за бързо реагиране на САЩ

Въпреки изявленията, че конфликтът между САЩ и Иран отслабва, и двете страни развиват политика на конфронтация, заявява "Взгляд". Заради санкциите Техеран отказа да преговаря с Вашингтон; междувременно президентът на САЩ нареди да се засили икономическият натиск върху Иран заради ядрената му програма. Според експерти Доналд Тръмп поставя Ислямската република в безизходица и това може само да предизвика война, отбелязва електронният вестник.

Тръмп говореше за дипломация, но не се забелязват никакви намеци за такава. Докато предишното ръководство на САЩ настояваше Иран да се откаже от ядрената си програма срещу сваляне на санкциите, днес не се случва нищо подобно. Американските санкции ще останат в сила, грубо казано, завинаги, разсъждава американистът Борис Межуев.

Фактически е обявен курс към смяна на режима в Иран без никакви опити да се скрие това намерение. САЩ смятат да постигнат това чрез задушаващи икономически санкции и заплахи да започнат мащабна война при всеки опит за съпротива - било то чрез ядрена програма, експанзия в региона, каквато впрочем организираше Солеймани, или повторение на неотдавнашните чисто символични удари на Иран срещу американски обекти.

Днес има два варианта за развитие на ситуацията. Или Техеран и Вашингтон ще преговарят тайно с посредничеството на други страни, както по времето на Барак Обама, "но това е най-малко вероятният сценарий". Или пък Тръмп просто изчаква формален повод да започне пълномащабни военни действия, заявява експертът пред "Взгляд".

Проф. Николай Радулов: Конфликтът САЩ - Иран засега е туширан

Американски ракети "Томахок" вече са насочени към ядрените обекти на Иран. Доналд Тръмп започна да осъществява план, целящ да премахне режима на аятоласите в Близкия изток, пише "Независимая газета".

Лидерът на САЩ все така не изключва възможността да използва военна сила срещу Иран. Най-вече за да не допусне Иран да развие ядрени програми. Това предполага може би физическо унищожаване на ядрено-техническите обекти в Натанз, Фордо, Арак и Исфахан.

Засега МААЕ продължава внимателно да следи тези програми. Американците обаче може "да подминат" този факт, ако Иран продължи бойните действия срещу обекти на САЩ. След изострянето на конфликта е доста вероятно Пентагонът в отговор да ликвидира ядрената инфраструктура на Иран, прогнозира всекидневникът.

Последвайте канала на

588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини