Събуди ли се Ердоган от османския сън?

  • 19 декември 2019 11:09

  • 12643
  • 18
Събуди ли се Ердоган от османския сън?
© Getty Images/Guliver

Тревожни звънци смущават напоследък съня на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и заплашват да го събудят, преди да е видял финала на историята. Щастливият край на неговата приказка с османски привкус изглежда все повече му се изплъзва след съкрушителното поражение на местните избори в Анкара и Истанбул.

Някогашният продавач на гевреци по улиците на Истанбул стана почти султан, издигайки се стъпало по стъпало към държавния връх и отстранявайки с твърда ръка противниците си. Дали обаче властта вече не започна да се изплъзва от ръцете на турския лидер като мънистата на скъсана броеница?

Несъмнено най-големият удар, понесен на избори от Ердоган през всичките му години на власт, са местните избори на 31 март 2019 г. Най-вече в Истанбул... Защото ги загуби, при това не веднъж, а два пъти, въпреки цялата власт, която постепенно съсредоточи в собствените си ръце, въпреки неравностойното положение на опозицията в предизборната кампания, въпреки съмненията и страха.

Ердоган: Турция ще засили сътрудничеството с Либия

На 1 април, след напрегната нощ на броене на гласове и претендиране за победа и от управляващи, и от опозиция, все пак стана ясно, че битката за кметския пост в икономическата и културна столица Истанбул е изгубена от кандидата на Ердоган - бившия министър-председател Бинали Йълдъръм. Дори тогава обаче властта не прие поражението си, а проправителствените медии предприеха усилена кампания, целяща да убеди обществото, че изборите в Истанбул са били белязани от повсеместни нередности, повлияли на крайния резултат. Изправени пред избора да легитимират изборния резултат в полза на опозицията, навличайки си гнева на управляващите, или да касират вота на 31 март въпреки съмненията в основанията за това, изборните власти предпочетоха второто. Повторните избори в Истанбул бяха насрочени на 23 юни - решение, което опозицията прие като огъване на Висшата избирателна комисия под натиска на управляващите, а Ердоган приветства като "важна стъпка в укрепването на демокрацията".

Изборите през юни обаче донесоха ново, още по-унизително поражение за Ердоган, след като напълно неизвестният допреди няколко месеца кандидат на опозицията Екрем Имамоглу отново му отне Истанбул, при това с над 800 000 гласа преднина спрямо 13 000 гласа през март. Голяма роля за това изигра психологическата среда, оформила се след първите избори. Жителите на Истанбул не бяха убедени, че аргументите за анулирането на вота са основателни, а усещането им за справедливост бе наранено - факт, който те ясно показаха на повторното гласуване за кмет на града.

Понесеното поражение лиши Ердоган и партията му от контрол върху важна част от Турция, отслаби хватката му върху властта и разклати неговия имидж на "непобедим" на избори. Той обаче продължава да бъде най-популярният политик в Турция и въпреки загубата на големи метрополии като Анкара и Истанбул, президентската партия и нейният националистически съюзник спечелиха изборите в национален мащаб.

Екрем Имамоглу встъпи в длъжност кмет на Истанбул

Същевременно отслабените позиции на ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на местния вот откроиха вътрепартийни дисидентски настроения, заплашващи да разместят пластовете на турската политика. В месеците, последвали местните избори, все по-ясно се оформиха намеренията на няколко важни имена от редиците на управляващата партия да поемат по свой собствен политически път и да повлекат след себе си и други недоволни от настоящия политически курс на Ердоган.

Първата по-конкретна стъпка в тази посока направи Али Бабаджан, който напусна ПСР през юли, а през ноември обяви, че ще създаде своя собствена политическа партия. Бабаджан мотивира решението си да се раздели с партията, в чието учредяване участваше, с "дълбоки различия" с ръководството и необходимостта от "нова визия" за Турция. Макар че в публичното пространство и медиите името на бившия президент Абдуллах Гюл също бе спрягано като евентуална част от новото движение, засега той остава извън него. През септември партията майка напусна и бившият премиер Ахмет Давутоглу, който бе отстранен от Ердоган през 2016 г. след серия разногласия между двамата, най-вече заради конституционната реформа, целяща установяване на президентска система на управление. Неговата "Партия на бъдещето" очевидно също ще има за цел да привлече консервативните избиратели, разочаровани от партията на Ердоган.

За опонентите на президента създаването на тези дисидентски формации е надежда за отслабване на ПСР, а за управляващите - нов тревожен сигнал за нуждата от укрепване на единството, стягане на редиците и предотвратяване на отлива на кадри. Заговори се дори за възможно изтегляне за догодина на президентските и парламентарни избори, които по график би следвало да се състоят едва през 2023 г. Ердоган категорично отхвърли подобни спекулации и се старае да не отпуска юздите, с които държи здраво Турция. След местните избори през март неговото правителство отстрани от длъжност 30 кметове от прокюрдската Демократична партия на народите в Източна и Югоизточна Турция заради предполагаеми връзки с кюрдските бойци. Само преди няколко дни беше отстранен и арестуван за първи път и кмет от основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), този път заради връзки с мрежата ФЕТО, обвинявана от Анкара, че стои зад опита за преврат през 2016 г.

Ердоган пристигна в Малайзия

Турският президент продължава упорито и с плановете си за "нова Турция". Ключова дата за изпълнението им е 2023 г., когато страната ще отбележи 100-годишнината от провъзгласяването на републиката. Досега Истанбул се сдоби с тунела Мармарай и тунела Евразия под Босфора, с трети мост над пролива и с мегалетище, което претендира да стане най-голямото в света, когато бъде напълно завършено. Ердоган не отстъпва и от проекта за изкуствен канал между Черно и Мраморно море, който да облекчи натоварения трафик през Босфора. Канал Истанбул, чиято обща стойност на проекта се изчислява на 20 млрд. долара, ще има дължина от 43 километра и широчина 400 метра и ще бъде пресичан от шест моста.

Въпреки несъмнената си привързаност към някогашния имперски град и всички инфраструктурни инвестиции, които реализира в него, Ердоган не успя да получи одобрението на неговите жители. Но ако все пак иска да увенчае с хепиенд своята история, той ще трябва да си направи ясна равносметка за причините и да се вслуша по-внимателно в звънците, за да не го събудят по-рано от очакваното.

Последвайте канала на

БТА
12643 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Z.R.

2019.12.21 | 17:28

18

Крайно неадекватна статия, написана от крайно необразован 'журналист'. Журналистите трябва да предават информацията в непристрастен маниер. Убеден съм, че авторът на статията си няма ясна идея как се пише, нито пък и образование в сферата. Жалка история.

2019.12.19 | 12:12

3

Дали ще е Той или друг , за вас гяурите винаги ще е кошмар .Вие сте родени РОБИИ .

Ivailo Angelov

2019.12.20 | 15:10

17

Да ти кажа прав си!

2019.12.20 | 11:35

16

Роб си ти, защото ние Българите си имаме Език и Националност. Ати сбъркано генетично човече, не знаеш какъв си. Никога няма да си нито турчин, нито българин. Ти си просто родено мангал че.

realist

2019.12.20 | 09:03

15

Тъпако , вие сте роби и промити мозъци, оставяте един диктатор, ненонормален грузинец да си осъшествява болните амбиции?! И успява защото управлява държава от прости хора, които пляскат послушно с ръце... Много си прост амиго, истински турчин..

2019.12.19 | 16:44

12

както каза Буш младши,исрляма е религия на нецивилизованите.90%.една клетка в мозъка.!!!!!!!

Макезонец

2019.12.19 | 14:49

7

мангал долен миризлив

ЕЕЕЙ

2019.12.19 | 14:24

6

вие гяурите сте дребни камъчета никога няма да сте бент за туския вихър нищо друго не ви остава да се пръскате през гърба помияри няма повелик от Турчина смел,достоен велик

ЕЙ

2019.12.19 | 13:16

5

ДАТИ СЕ ИЗКЕНЗАМ В ЦИГАНСКАТА УСТА БОКЛУК

Разпутин

2019.12.19 | 12:51

4

Въшльо!

do tur4ina q si ebi m meles mrasen

2019.12.19 | 23:58

14

tur4ina qde mar6avi kokali kato ba6ti ti erdogan i skoro 6te umre6 s nego

tova e za erdo i gnusnite HTS

2019.12.19 | 23:21

13

da mi qde h eto vijte armiqta na assad gazi HTS v siriq
Pro-Assad forces have captured the village of Umm Jalal, southeast of Idlib, after violent battles with opposition factions and the HTS

той

2019.12.19 | 15:20

9

той докато се събуди ще е направил турция велика държава. а тукашните евроатлантически педали докато се събудят ще сме си загубили държавата е блатото на евроатлантическите ценности.

2019.12.19 | 16:40

11

всички мьосолмани не са буклуци,така,че не сравняваи всички Българи с крум крупник усрарски.

Крум Усаински-Крупник

2019.12.19 | 15:04

8

Цървули!!!Миризливият Фес Реджеп ще отиде на Боклука на Историята в най-скоро време!!!Велика Америка няма да му прости заиграфките с Плешивата Кремълска Ханъма-Путарана Гьозел!!!Циганската Кочина Турция ще плати скъпо!!!Ура и Слава!!!

българин рязан

2019.12.19 | 16:15

10

Ако имаш огледало--погледни се, ако нямаш си купи! Много си зле!

2019.12.19 | 12:05

2

ne se zablujdavaite tce tocno musulmanin vazpitan ot prestapniat isliam shte promeni svoite vijdania vsicki musulmani imat cel da zavladeiat evropa i shte ia zavladeiat dokato tia se rakovodi ot hemafroditi kato merkel i pederasi kato makron..

Mancho Mangala

2019.12.19 | 11:53

1

Vsqka prıkazka ı hubav san ımat kraı,no za nego dalı ste e shtastlıv ???

Добави коментар

Водещи новини