Цунамито след изригването на вулкана Анак Кракатау е било с височина поне 100 метра

Изригването на вулкана Анак Кракатау през 2018 г. е предизвикало вълна цунами с височина поне 100 м, съобщава БНР, като се позовава на Физ.орг.

Ако вълната се е била насочила в друга посока, е щяла да причини  огромни разрушения. Повече от 400 души загинаха през декември 2018 г., когато вулканът Анак Кракатау изригна и частично се срина в морето.

Броят на жертвите в Индонезия достигна 429

Породена от него вълна тръгна на запад и достигна до индонезийския остров Суматра след около час, като височината ѝ беше от 5 до 13 метра.

Нов анализ на учени от университета Брунел в Лондон и университета на Токио показа, че бедствието е можело да бъде много по-голямо, ако вълната се е насочила към по-близък бряг, защото е била висока от 100 до 150 м. Макар и височината на вълната бързо да е намаляла заради ефекта на гравитацията и триенето, тя е била над 80 м, когато е ударила необитаем остров на разстояние няколко километра.

Учените са използвали данни от морското равнище от пет места близо до Анак Кракатау, за да създадат компютърни модели, които симулират движението на вълната цунами от сриването на вулкана, докато достигне до суша.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет