100 гр. Средновековие, моля—че патриотизмът почнà да ме пуска

  • 13 ноември 2019 17:33

  • 2621
  • 0
100 гр. Средновековие, моля—че патриотизмът почнà да ме пуска
© Булфото/Novini.bg

Годината е 2019-а, в света се е върнала чумата, повече от половината италианци вече не смятат, че расизмът е лошо нещо, а първото заседание на Общинските съвети у нас стартира с попове… 

Иначе сме секуларна държава, де. Но положението е: рѝпни, калинке, да тропнем, за здраве и берекет попът ще пее, а всичкото патрЕот в костюм (Патриот е - душа дава/за наука, за свобода;/но не свойта душа, братя,/а душата на народа!) си подпечатва вечното доверие на народа, че е чудесен човек, който работи и мисли само за нас (че как иначе – как ще ни лъжат пред попа, че нали Дедо Боже гледа…).

Честно казано: нещо почва да ми писва да гледам средновековните физиономии на хора, които смятат (или поне до скоро смятаха) науката за враг, проповядват прекалено често срещу човешките права, подстрекават към фанатизъм, отричат постиженията на науката… на всяко едно официално събитие – от Общински съвет, та чак до (о, сладка ирония!) откриването на модерни лаборатории.

Освен това – да ги гледам рамо до рамо с комсомолци, които довчера обясняваха, че религията е опиум за масите. Айде стига! Такъв микс не може да измисли и Кустурица. 

Секуларна държава, уважаеми зрители, означава светска държава. Светска държава означава такава, в която не е нужно попът или аятолахът да е на всяка манджа мерудия. И… айде стига вече с комсомолското православие, че взе да става тъпо. 

***

Светът неминуемо се движи на вълни, а не в абсолютно права линия. Има спадове и възходи. Има прогрес, има и регрес. Честотата обаче…

Скоростта започна да става главоломна. Не знам доколко можем все още да ѝ смогваме. Една и съща грешка, през вековете, е била повтаряна, разбира се – пълна илюзия е това, че историята ни учи на някакви уроци, които остават научени завинаги. Пфф…!

Но поне честотата на повтарянето на тъпотиите е била по-малка. Днес обаче…

Хората неглижираха науката и онези най-елементарни (човек би предположил, че са някак „вродени“ вече, но не би…) познания относно предпазването, ваксините, превенциите, лековете, чистотата на заобикалящата те среда, знанието, че трябва да си миеш ръцете и т.н.

Но пък хората, вместо това, казаха, че Земята е плоска, ваксините са нещо лошо, върнаха на преден план болести, като морбили, например, а в Китай вече си имат чума. Черната смърт.

Прекрасно…

Черната смърт порази китайци

Тази болест обаче има и интелектуален еквивалент и той се нарича „расизъм“. 

Изследване в Италия сочи, че повече от половината италианци смятат расизмът за не чак толкова голям проблем, дори го оправдават, а 10% дори смятат, че (!!!) расизмът е винаги оправдан. 

Италия, уважаеми зрители – този някога така верен приятел на Хитлер. Цикличност, какво да се прави? Повтарят се нещата. Но по-бързо от очакваното. Националистите по света, в Европа, Brexit, нацистите по стадионите, сега и това. 

Фирмата, извършила проучването – SWG, прави такова всяка година. За пръв път от много време се наблюдава такъв скок в броя на онези, които не виждат нищо страшно в проявите на агресия спрямо хора, защото са от друга раса (само по този признак, да!), нарушаващи елементарни човешки права. 

Човек би предположил, че би трябвало да минат поне 100 години преди да се върне тази тъпотия, но не би… 

Всичко това ни навежда на мисълта, че темповете на развитието ни определят скоростта на връщане към лошите идеи. Ако някога е трябвало да минат 100-200 години, за да се върне обществото към тях, то днес виждаме как едни и същи хора повтарят собствените си грешки от младостта или от времето на родителите си. 

Е, явно скоростта на еволюцията ни е пряко свързана със скоростта на „забравянето“ и желанието да „повторим“… демек – връщането към поведението на дете със сатър в ръце. 

Оказа се, че инструментите на свободата могат да бъдат използвани от враговете ѝ срещу самата нея. Свободата на словото разреши на наглите крайнодесни, нацисти, фашисти, обикновени национал-популисти и всякаква паплач, да говорят, каквото си искат и да всяват омраза. Когато някой им каже, че всяват омраза и работят срещу свободата, те скачат срещу него и се оплакват, че им нарушават свободата. Иронично, а?

Именно тази отровна среда спомогна да се засили скоростта на „забравянето“ и желанието за „повтаряне“ на проблемните епизоди от историята. 

Интернет и речта на омразата

Знаете ли какво означава „интернет на нещата“? Най-общо казано този термин описва контролирането на предмети чрез интернет – било то да включите климатика си у дома през телефона си, докато сте в офиса, било то да следите движението на слънчевите си панели на покрива, било – да включите фурната, докато сте на работа. Схващате идеята. 

Хората, които сеят омраза използват интернет по същия начин, само че НЕЩАТА в случая сте вие. Те ви контролират по подобен начин. Оказва се, че тълпата е учудващо отзивчива към омразата. Просто си им харесва да имат „виновен“, „враг“, „мишена“ и т.н.

Което иде да ни покаже, че хората не са напреднали духовно и интелектуално много от времето на първобитните. Оставиш ли ги без надзор достатъчно дълго или (по-лошото) под вредно влияние – много бързо се превръщат в примати с ядрена бомба. 

Глобалното затопляне ражда ядрен Апокалипсис?

Просто имаме една огромна тълпа примитиви със скъпи телефони и високотехнологични играчки. Еволюцията на нещата изпреварва еволюцията на хората стократно. Поне. 

В анализа на SWG се казва, че не трябва да отсъждаме, че всички онези италианци са станали расисти, а, че просто има повече толерантност към расизма, „отпускане“ по отношение на расизма.

Стават по-малко „осъждащи“ и по-„приемащи“. 

По-забравящи, с други думи. 

Самите италианци са жертва на расизъм дълги години в САЩ, но това е съвсем друга тема. Споменах го просто, за да оцените иронията. 

След като имаме фактор 1.) Естественият ход на нещата и забравянето; и фактор 2.) Умишленото наливане на омраза към свободата (използвайки инструментите на свободата), нещата някак естествено си идват „на място“ – движим се към повтарянето на тъпотиите от преди по-малко от 80 години с пълна сила. 

Днес всеки може да каже всичко за всеки по всяко време, без почти никакви последици. По ирония, последиците идват, ако говориш срещу онези, които сеят омраза – те най-ревностно следят за правата си, докато потъпкват правата на другите. 

Всеки днес има компютър, научил се е да пише на клавиатура и всеки вече е писател, който лее мнения към света. Както и всеки, който има камера на тъпия си телефон, вече е фотограф. 

Оказа се, че колкото повече еволюция на нещата и технологиите имаме, толкова повече се връщаме към Средновековието. Било то духовно, било в знанията си. Оставихме се да разчитаме на група умни хора, които са толкова умни, че ни правят телефоните, компютрите, колите, часовниците, умните къщи, всичко, а ние сме се оставили в ръцете им, като труп на удавник, носещ се през реката – ползвайки сателитите, за да напишем в интернет, че Земята е плоска, ваксините докарват болести, новите лаборатории и общинските съвети имат нужда от попове, за да тръгнат. 

И най-смешното е, че така се оставихме НЕЩАТА да ни изпреварят, че ние дори не знаем как функционират. Ти знаеш ли как точно работи телефонът ти или компютърът ти и защо можеш да четеш това, което четеш в момента? Мхм—и аз така си помислих. Знаеш ли поне какво се съдържа в храната ти? Как се движат колите? Откъде идва електричеството? 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2621 0

Водещи новини