Ню Йорк таймс: Испанският премиер направи завой на 180 градуса

  • 13 ноември 2019 09:26

  • 657
  • 0
Ню Йорк таймс: Испанският премиер направи завой на 180 градуса
© Getty (архив)

Управляващата в Испания Испанска социалистическа работническа партия сключи коалиционно споразумение с противопоставящата се на строгите бюджетни икономии формация "Подемос", за да опита да състави правителство след вторите за седем месеца парламентарни избори, завършили отново без категоричен резултат, отбелязва "Гардиън".

Вестникът коментира, че въпреки това двете формации ще трябва да разчитат и на подкрепата на някои от по-малките партии в Испания, включително на баските и каталунските националисти, и допълва, че несъмнено от това ще се възползват Народната партия и партия "Вокс" като аргумент, за да ги атакуват.

Десните политически сили в Испания неведнъж са обвинявали Санчес, че е твърде мек към движението за независимост в Каталуния и че проявява прекалено голяма признателност към каталунските сепаратистки партии, които са му помогнали преди година с подкрепата си за успешния вот на недоверие, в резултат на който падна от власт предишното правителство на Испания, което беше на Народната партия.

Испания с ляво правителство

Испанският премиер сключи управленско споразумение с лявата "Подемос", разбивайки безизходицата в преговорите за формиране на правителствена коалиция, пише "Дейли телеграф" и също отбелязва това, че въпреки споразумението коалиционните партньори пак няма да имат достатъчно депутати в парламента за мнозинство поради резултата от парламентарните избори в неделя. Вестникът коментира, че в сключеното вчера споразумение е подчертана важността на теми като повишаване на заетостта, обществените услуги и пенсиите. "Дейли телеграф" обаче допълва, че то е твърде неясно, що се отнася до въпроса за Каталуния, тъй като в него е записано единствено, че "ще се търсят формули за разбирателство, които обаче да са строго в рамките на конституцията".

"Ню Йорк таймс" определя сключеното споразумение като внезапен завой на 180 градуса от страна на премиера Педро Санчес, тъй като преди той е отказвал да се коалира с "Подемос", и отбелязва, че решението му е било взето два дни, след като изборите в неделя са отслабили позициите му.

Вестникът коментира, че като цяло тези избори са отрезвяващо предупреждение за каращите се помежду си леви партии в Испания, че положението им не се подобрява, и затова са ги мотивирали да загърбят различията си и да се помирят.

Германският делови ежедневник "Ханделсблат" отбелязва, че след последните избори през април такава коалиция е изглеждала невъзможна, но сега тя е станала факт само за часове. Според изданието коалицията е станала факт за рекордно малко време, само 48 часа, и то посочва, че това само показва колко голям е натискът да бъде съставена коалиция. "Ханделсблат" допълва, че поне публично Санчес и лидерът на "Подемос" Иглесиас са преодоляли спорните въпроси помежду си чрез обединяването си единствено около конкретното съдържание на програма за управление.

Испанският "Паис" също акцентира върху краткия срок, в който е било сключено споразумението. Изданието съобщава в англоезичната си версия, като се позовава на източници от Испанската социалистическа работническа партия, че преговорите между социалистите и "Подемос" са започнали в понеделник вечерта в пълна тайна. Според източниците на изданието сега когато споразумението вече е факт, ще се водят преговори с другите политически формации, подкрепили успешния вот на недоверие срещу бившия премиер Мариано Рахой миналото лято, ход, след който на власт дойде социалистът Санчес.

Изданието допълва, че още вчера сутринта председателят на Баската националистическа партия Андони Ортусар е изразил готовност да бъде възроден блокът от съюзници, обединил се за свалянето на Рахой и идването на власт на Санчес. Този блок включва партии, подкрепящи каталунската независимост, отбелязва "Паис".

Последвайте канала на

БТА
657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини