Експерт: Войните на 21 век са енергийни, следват тези за вода и храна

Войните в 21 век са енергийни, основният източник на конфликти и напрежение са находищата и транзита. След това ще дойдат войните за водите и за храна. Това каза в интервю за БТА Нина Дюлгерова, професор по международни отношения, доктор на икономическите науки, доцент и доктор по нова и най-нова обща история. Тя е специализирала в Русия, Италия, Полша, САЩ, Холандия. Преподава теория и история на международните отношения във Варненския свободен университет.

По думите на проф. Дюлгерова конфликтът в Сирия не прави изключение и също е с енергиен характер, като най-потърпевши от създалата се ситуация са кюрдите. Според политолога обаче те ще продължат да бъдат инструмента, който да се ползва от всички заинтересовани страни, за да се постигне временно или по-дългосрочно присъствие в тази много важна в енергиен план зона. Турция, с последните си действия, сложи точка на обединяването им в какъвто и да е формат, допълни проф. Дюлгерова.

Според нея, макар че конфликтът в тази зона има своите етнически измерения, той вече преминава в сферата на енергийните интереси. За да бъдат изяснени процесите, трябва да се следи картината в цялост и да се борави със съвременния термин "широк Черноморски регион", който всъщност включва четири акватории - Средиземно, Черно, Каспийско море и Персийския залив, допълни проф. Дюлгерова.

По думите й, когато се коментира енергийната диверсификация в източната част на Средиземно море, трябва да се взема под внимание терминалът за втечнен газ Александруполис, където и България е акционер.

Проф. Дюлгерова е категорична, че идеята с помощта на втечнения газ да се заобиколи и дори да се елиминира транзитирането на ресурси от Русия, се е провалила. Причината е, че този вид ресурс има глобален пазар. Той се превозва с танкери и този, който предложи по-висока цена, може да разчита, че ще получи товара, всъщност корабите са като мобилна борса без националност, посочи политологът. И допълни, че всичко това е причината за споровете около тръбопроводите и откъде ще минават. Напрежение има и около откритите находища край Израел и край Кипър. Там проучванията приключиха, вече се намеси политиката, Анкара заяви официално, че в района няма да се прави нищо без нейно съгласие и се стигна до ескалация на напрежението, посочи проф. Дюлгерова.

На фона на случващото се в света в момента, страната ни е много добре позиционирана, смята политологът. Тя определи като правилна позицията на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че която страна е ситуирана енергийно и има стабилни граници, е гарантирана като държава и като мирно присъствие. Реално погледнато България се връща в европейската енергийна схема и с построяването на АЕЦ "Белене" ще стане още по-добре, смята проф. Дюлгерова. Тя оцени като изключително адекватна реакцията на София по отношение построяването на Балканския поток.

Бойко Борисов за северната част на "Балкански поток": Искаме едновременно със сърбите да е готово

"Убедена съм, че ще има и Южен поток и България няма да остане встрани от него", каза още проф. Дюлгерова. На въпрос дали е притеснително, че строежът на тръбопровода на българска територия ще бъде поет от компания от Саудитска Арабия, политологът дава категоричен отрицателен отговор. Нейната позиция е, че възможностите една държава да строи сама атомна електроцентрала или тръбопроводи вече не съществуват. Политиката вече е на транснационално ниво, а и излезе официална информация, че в саудитската компания, която ще строи у нас, акционери са руски и френски фирми, така че тя не предизвиква никакви негативни емоции в Европа, посочи проф. Дюлгерова.

Случването на енергийния Балкански поток има политически измерения, каза още проф. Дюлгерова. Според нея фактор е все по-засилващото се значение на страните от Вишеградската четворка, както и невъзможността на големите държави като Франция и Германия да консолидират около себе си устойчиво мнозинство, за да има ЕС единна политика. Противоречията в съюза се засилват и от хаоса около Брекзит, отбеляза политологът. Според нея има още едно политическо измерение, което не бива да се пренебрегва.

"То произтича от нестабилността на ЕС като международен фактор и е свързано със засилващия се прагматизъм на Париж, колебливия Берлин, но много устойчивия на Рим и Вишеградската четворка, които засилват натиска да се разшири и задълбочи икономическото и енергийното сътрудничество с Руската федерация", посочи проф. Дюлгерова. На този фон според нея България стои също много добре. Като доказателство тя посочи ключовите посещения на наши министри в Москва. Според нея тези визити дават основание да се коментира, че ситуацията се променя и страната ни показва не толкова оспорима самостоятелност и политическа еманципация.

България с нейната политическа стабилна нестабилност може да бъде устойчив фактор в Черно море, който да консолидира интересите на Великите сили, е становището на политолога. По думите й всъщност може да се смята, че се създават условия за връщането на прагматичния диалог между Русия и водещите държави в ЕС. А за България това е много изгодно, тъй като е на много добра географска позиция, каза проф. Дюлгерова.

Като цяло международните отношения са в такава фаза на развитие с оглед ерозията на Англосаксонския свят, че основното правило е да не се спазват правилата, които през последните два века бяха еталон за политическо поведение, допълни проф. Дюлгерова. Според нея в момента ЕС и НАТО се държат като организации със затихващи функции, а не като устойчив, стабилен международен фактор.

ЕС е обект на въздействие, той не е субект на международните процеси, смята политологът. Според нея най-лошото е, че лидерите на съюза не предлагат адекватни решения, включително за кризата в Сирия, а се придържат към остарели форми - сини каски, международен контрол. За да се излезе с такова предложение, отново прозира желанието за разрушаването на ЕС, смята проф. Дюлгерова.

Съвременното състояние на света показва, че демокрацията и неолиберализмът са изчерпан формат, допълни политологът. Според нея в политически план неолиберализмът е английската политика за излизане от ЕС.

"Няма правила, те нарушават дори правилата, които при тях са аксиома от векове", смята проф. Дюлгерова. А нейната лична прогноза е, че Брекзитът ще доведе до икономически хаос и увеличение броя на бедните хора в Европа.

По отношение на страните от Западните Балкани проф. Дюлгерова смята, че за тях няма да има разширяване на ЕС. Нейният аргумент е, че никой от членовете не иска в съюза държави с нерешени проблеми. За политолога по-интересно е дали тези страни ще станат членове на НАТО.

Борисов: Помирението и регионалното сътрудничество са ключови за европейската интеграция на Западните Балкани

Проблемът е, че отново се влиза в коловоза на политическото говорене и задкулисие, а когато нещо не се реши днес и сега, то става постоянен инструмент за натиск и въздействие и то в различни посоки, обобщи проф. Дюлгерова.

Коментари

  1. 2019.11.12 | 08:21

    По прогноза на ООН, през 2030, България няма да я има, тук ще живеят само цигани, турци и седесарски боклуци, българите ще са измрели или побегнали от демокрацията, циганите ще гласуват за седесарите, а страната ще се нарича Булгаристан,

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет